България отбелязва Международния ден на йога в 43 населени места в страната

На 11 декември 2014 Общото събрание на ООН прие с абсолютно мнозинство резолюция, по силата на която 21 юни - денят на лятното слънцестоене, става Международен ден на йога. 
 
Предложението бе изразено за първи път официално от министър-председателя на Индия Шри Нарендра Моди, който в обръщението си към световната общественост отбеляза: "Йога въплъщава единението на тялото и ума, на мисълта и действието, на ограничението и удовлетворението; йога е хармонията между човека и природата, и сама по себе си е холистичен подход към здравето и благоденствието." А в края на 2016 ЮНЕСКО добави йога в списъка на нематериалното културно наследство на човечеството.
 
Науката йога има своята неимоверно дълга история. Тя възниква в дълбока древност на територията на съвременна Индия и представлява всеобхватно знание и практическо познание за човека и за неговото естествено, природосъобразно себеосъществяване посредством добре разработени практики за тялото, ума, интелекта и битийността на съзнанието. От началото на миналия век научните постижения в йога биват припознати и навлизат във фокуса на научните изследвания и познания на редица съвременни науки като психология, логика, различните дялове на съвременната медицина, физика, биохимия и др. 
 
В съвремения свят признанието на явлението йога се базира и на факта, че йога се практикува масово, достъпно и общоприето в различните общества, при това не само като средство против, но и като абсолютна алтернатива на стресовия начин на живот и на естествената природна податливост на човека към стреса като цяло. И най-незначителното постижение в практикуването на йога дарява човека с вътрешен покой, по-добро здраве, по-хармонични отношения с околния свят, по-добри физически и интелектуални умения, по-голяма трудоспособност, умение за по-успешно преодоляване на трудности от всякакъв характер, позитивизъм, вътрешна радост и стабилност, и много други екзистенциални качества, осигуряващи развитие, удовлетворение и благоденствие на личността. 
 
За пета поредна година, на 21 юни и прилежащите към тази дата дни, държавите по света ще отбележат празника на древното учение по йога. България е сред тях. От 15 до 23 юни 43 населени места, сред които са най-големите градове – София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе, Велико Търново, Плевен и др., редица по-малки градове и три села, ще празнуват със свои отделни програми.
 
Централното събитие на МДЙ в България и тази година ще се състои в София. На 16 юни от 10ч. сутринта до късно вечерта Националният дворец на културата ще отвори врати за знанието по йога. Официалното откриване на МДЙ в София ще започне в 11ч. в зала 3 на НДК и ще бъде осъществено от Н.Пр. посланикът на Индия в България г-жа Пуджа Капур и специалните гости в присъствието на представители на дипломатическия корпус, интелектуалци, знаменитости, представители на йога общностите и любознателни граждани.
 
От 10ч. до 18ч. зали 3, 3.1, 3.2 и 10 ще предлагат своите специфични програми непрекъснато. Те ще бъдат отворени за всички  заинтересовани от даровете на йога. Входът е свободен и всички желаещи ще могат да посещават различните събития през целия ден. 
 
И тази година организаторите предлагат богата и разнообразна програма във всяка от четирите зали. Плеяда от най-добрите сертифицирани учители, представители на известни школи по класическа йога, ще демонстрират практики в зала 3 на НДК, където желаещите ще могат да се упражняват, или просто да слушат и наблюдават. По същото време в зала 3.1 учени-практици ще изнесат лекции по различни теми, засягащи същността на йога, в две отделни части на зала 3.2 ще бъдат представени специализирани йога-практики за възрастни, за деца и за бременни. Паралелно в съседната зала 10 желаещите ще могат да се запознаят с холистичната наука за здравето аюрведа.
 
Във фоайето пред залите ще има щандове, предлагащи изданията на различните йога школи, книги върху йога на големи издателски къщи, дребни сувенири и йога аксесоари, и др. На терасата пред фоайето участниците ще могат да опитат индийска вегетарианска, континентална вегетарианска и веганска храна.
 
Закриването ще се състои от 19ч. в зала 3 на НДК, където 400-те постелки за йога практики ще бъдат заменени с 1000 зрителски стола. Празникът ще завърши с представление на индийска класическа танцова драма катхакали в съпровод на класически музиканти, които идват от Индия специално заради събитието. 
 
Честванията на Международният ден на йога в България се осъществява под патронажа на посланика на Република Индия Н. Пр. г-жа Пуджа Капур. Тя споделя: "Впечатлена съм от огромния интерес и дълбокото разбиране за йога в България. Тук срещам много хора, които не само практикуват йога, но проявяват интерес към изучаването на широкия спектър за ползите на физическо, умствено и емоционално благополучие." 
 
Международният ден на йога се организира от посолството на Република Индия в сътрудничество и с прякото участие на редица правителствени и неправителствени организации - Българска федерация по йога, Българска йога асоциация, фондация "Изкуството да живееш" – България, Фондация "Девъм", Асоциация "Индия", Индологическа фондация "Изток-Запад" и с активното участие на всички широко представени школи по йога и десетки йога-клубове в България. 
 
Допълнителна информация за събитието можете да намерите на facebook.com/idayofyogabulgaria.

Свързани новини

4 действия показват що за човек сте

05.08.2020

Опознайте себе си по-добре с този тест

29.07.2020

Бърз и лесен тест за емоционалността ни

24.07.2020

Тест: За какво говорят страховете ви

20.07.2020

Тест: Открийте своя път към богатството

03.07.2020

Коментари


flash