9 неща, от които нямаме нужда, за да бъдем щастливи

Като възрастни често настояваме, че имаме нужда от точно определени обстоятелства, за да се почувстваме щастливи. Нещо все не достига и не е наред. Истината е обаче, че за да усетим щастие, имаме нужда от много по-малко, отколкото си мислим, припомня блогърът Марк, цитиран от manager.bg. Той размишлява по темата, провокиран от кратка случка на улицата. 
 
Веднъж отивал до кафене в Остин, щата Тексас, и детенце му помахало от прозореца на тръгващ на светофар училищен автобус. "Когато му помахах обратно видях на лицето му да се изписва изненада и след това неимоверно щастие, само защото бях го сторил. Това ми припомни от колко малко се нуждаят децата, за да ги направи нещо щастливи", разказва той. И изрежда няколко от нещата, от които според него не се нуждаем, за да бъдем щастливи в настоящето, когато всъщност се случва животът.
 
1. Идеалните обстоятелства. Щастливците не живеят с тях, а по-скоро с определен комплекс от нагласи, твърди Марк. Те избират да бъдат позитивни.
 
2. Одобрението на всеки. Най-големият затвор, в който прекарваме живота си, е мисленето "какво ще си кажат хората".
 
3. Перфектно минало. Не трябва да позволяваме на сенките от миналото да затъмнят светлината на вратата, която води към настоящето и бъдещето. Важно е да простим и да гледаме напред. Само защото миналото не се е получило такова, на каквото сме се надявали, не значи, че бъдещето няма приятно да ни изненада и животът да ни опровергае като скептици. Докато човек диша, никога не е късно.
 
4. Пълен контрол над живота. Животът постоянно се променя и ние с него. Той е кръг, който не спира да се движи. Всеки край е начало на нещо ново. Всеки изход е вход към друго. Живейте, учете и забравяйте. Не се блокирайте с обвинения и самообвинения за неща, които не са в контрола ви. Единственото, което можете да контролирате, е как реагирате спрямо нещата – положително или негативно, смята блогърът.
 
5. Безгрижен живот без стрес. Не чакайте, докато всичко се нареди – няма да се случи. Винаги ще има предизвикателства, пречки и по-малко от съвършени условия.
 
6. Всичко, което нямаме. Намираме се тук, сега, с това, което имаме. Поемете дъх! Насладете се! Има нещо важно, което забравяме във всекидневието - да се усмихваме. Щастието е да оценяваш това, което имаш, и да се радваш на хора, места, предмети и събития в живота си, заради уникалната им същност.
 
7. Много пари. Ако броим с какво сме благословени по-често, отколкото парите си, ще сме много по-богати. Дръжте парите в ума си, но извън сърцето. Никога не ставайте прекалено заети да изградите личен живот. Подхранвайте духовния си растеж. Истинският измерител на богатството е колко ще струваме, ако изгубим всичките си пари.
 
8. Събития в друго място и време. Не съсипвайте днешния ден, фокусирайки се върху друго време и място. В сегашния момент създавате история и завещание. Не позволявайте животът да се изплъзне, без да го почувствате. Щастието е пътуване. Отворете очи и наблюдавайте процеса.
 
9. Постоянно щастие. Не можем да бъдем щастливи, ако понякога не се чувстваме нещастни. В дългосрочен план настроението ни ще варира, но е лична способност на всеки да осъзнае и да се справи с тези вариации. От тази способност зависи дали човек ще задържи щастието дългосрочно. Всеки глупак може да бъде щастлив, когато времената са добри. Само силна душа обаче може да се усмихва, когато повечето хора плачат.

Свързани новини

"Trace Talent" идва и у нас

13.03.2024

По случай Деня на жената

07.03.2024

САЩ изпрати артефакти на Луната

29.02.2024

Христо Стоичков с ново поприще

08.02.2024

Кога да очакваме затопляне на времето

07.02.2024


flash