Търси в сайта...

7 неща, които може би не знаете за настинките

Сезонът на настинките е тук. Как да се предпазим? Най-вече като бъдем по-информирани, пише profit.bg. Вижте 7 неща, които може би не знаете за настинките: 
 
От заразяването до разболяването минават около 48 часа
Боли ви гърлото и ви е лошо. Чудите се кога се заразихте? Превъртете спомените си назад с 48 часа – там е моментът, в който сте се заразили. Как да разберете дали имате грип или обикновена настинка? При възрастните хора настинката обикновени не предизвиква температура и треска. Ако ви "тресе“, най-вероятно това е грип. 
 
Най-доброто средство против разболяване... са маратонките ви 
Може да имате цял шкаф с лекарства, но най-добрият имуностимулант не е хапче, а... спортът. Учени са доказали, че физическата активност е най-добрият начин да се поддържате здрави. Хората, които тренират 5 дни в седмицата, се разболяват много трудно. Не е задължително тренировката да е особено тежка. Дори ходенето пеша се брои – ако правите 30-минутни разходки на ден 5 дни в седмицата, това е достатъчно да се закалите. 
 
Недоспиването може да ви разболее 
Ако спите по-малко от 7 часа на вечер, сте по-уязвими на настинки, казват учени от Carnegie Mellon University. Недоспиването е ваш сериозен враг. 
 
Витамин С не помага особено в превенцията на настинки 
Много хора пият портокалов сок и хапчета витамин с, като мислят, че това е нещо като ваксина против настинки, но всъщност витаминът не помага особено на повечето хора, казват учени от Australian National University и University of Helsinki. 
 
Цвете помага срещу настинката 
Чували ли сте за ехинацея? Това розово цвете засилва имунната система, твърдят от Университета в Кънектикът. Те казват, че ехинацея не само помага в превенцията на настинките, но и съкращават периода на заболяването със средно 1 ден (ако вече сте го хванали). 
 
Човек хваща настинка около 200 пъти в живота си
Средностатистически се разболяваме от настинка около 200 пъти в живота си. Децата се разболяват 4-8 пъти на година. 
 
Настинките не са толкова заразни, колкото си мислите 
Когато някой кихне покрай нас често ни минава мисълта, че сега и ние ще се заразим. Оказва се обаче, че настинките не са толкова заразни, колкото си мислим. От университета в Кардиф са провели изследване, при което болни и здрави хора са били в една стая. Те казват, че било доста трудно на здравите да хванат вируса, За да го „хванете“ за вируса са необходими идеални условия. В повечето случаи хората се разболяват от някой у дома – деца или партньор, с който са в контакт дълго време.

Свързани новини

Опознайте себе си по-добре с този тест

15.08.2019

Как да контролираме потенето с храна

14.08.2019

10 полезни съвета да се справим с жегата

13.08.2019

И бизнесът каза #стигамрънка

12.08.2019

Приложенията за запознанства не работят?

08.08.2019

Коментари


flash