Юлиан Вергов и Магдалена Малеева в кампанията "Планета или пластмаса"

Популярният актьор Юлиан Вергов и тенис легендата Магдалена Малеева се включиха в кампанията на National Geographic "Планета или пластмаса". Двамата станаха официални посланици на инициативата, която цели да намали драстично количеството на пластмасови отпадъци за еднократна употреба, изхвърляни в Световния океан. 
 
 
Вергов и Малеева вдъхновяват с личния си пример и новогодишни обещания. В специално заснети видеа за National Geographic споделят тревожната статистика за кризата с пластмасата и дават алтернативи на най-масово използваните пластмасови предмети за еднократна употреба. 
 
 
Повече от десет години Магдалена Малеева работи в посока образование и информираност на обществото за проблемите на околната среда, като заедно с близки приятели стартира платформа за разговори и дебати за възможното устойчиво бъдеще на България. До нея застава и телевизионната звезда Юлиан Вергов, който всеки ден дава личен пример за природосъобразен начин на живот – от избора на колело за придвижване в града до използването на торбички за многократна употреба като пазарува.
 
Посланието им за кампанията "Планета или пластмаса" има за цел не само да информира за задълбочаващата се криза, но и да мотивира по-голяма част от обществото, медиите и институциите да предприемат конкретни действия в името на опазване на Световния океан и планетата като цяло. 
 
До този момент над 4600 души в България са застанали зад инициативата "Планета или пластмаса", давайки своето собствено обещание на специалния сайт на кампанията за България - natgeotv.com/bg/planetorplastic.
 
Кампанията "Планета или пластмаса" е продиктувана от все по-шокиращите данни за замърсяването на световните водни басейни - повече от 5 милиарда пластмасови отпадъка вече плуват в Океана, а всяка година в него попадат 9 млн. тона пластмаса. В същото време по света се продават почти 1 млн. пластмасови бутилки всяка минута, а 40% от пластмасовите изделия се използват само веднъж. Само в САЩ се изхвърлят 500 млн. пластмасови сламки всеки ден, а 73% от боклука по плажовете е пластмаса. Въпреки множеството призиви и инициативи през годините, едва по-малко от 20% от пластмасата се рециклира, а 6,3 млрд. тона пластмасови отпадъци никога не са били рециклирани.
 
Замърсяването на Световния океан с огромни количества пластмасови отпадъци за еднократна употреба е проблем, който рано или късно ще засегне пряко всеки един от нас. Все още не е късно да преобърнем негативната тенденция, но за тази цел са необходими усилия от страна на всички ни. National Geographic ви призовава да се включите в кампанията "Планета или пластмаса", като дадете своето обещание да намалите или спрете употребата на пластмаса за еднократна употреба. 

Свързани новини

"Trace Talent" идва и у нас

13.03.2024

По случай Деня на жената

07.03.2024

САЩ изпрати артефакти на Луната

29.02.2024

Христо Стоичков с ново поприще

08.02.2024

Кога да очакваме затопляне на времето

07.02.2024


flash