15 здравословни навика, които би трябвало вече да имате

Има навици, които подобряват съществено не само здравословното ни състояние, но и качеството ни на живот. Повечето от тях трябва да усвоим още в ранно детство. Вижте списък с 15 здравословни навика, които не бива да пропускате да практикувате, съветва profit.bg: 
 
Консумирайте по-малко въглехидрати 
Колкото по-малко въглехидрати консумирате, толкова по-добре. Когато тялото няма въглехидрати, то изгаря мазнините за енергия. По-ниският прием на въглехидрати също намалява кръвната захар и кръвното налягане, спада и рискът от сърдечно-съдово заболявания. Но това не значи, че трябва премахнете всички въглехидрати от менюто си - просто ги ограничете. 
 
Повече упражнения 
Физическата активност е важна не само за външния ни вид, но и за доброто ни здраве. Изследванията показват, че само един час умерени упражнения на седмица може да намали риска от сърдечна недостатъчност наполовина. И не е задължително да се превръщате в маратонец. Бързото ходене или карането на велосипед само веднъж седмично също има положителен ефект. 
 
По-малко седене 
Това е доста очевидно: заседналият начин на живот може направо да опустоши здравето ви. Времето, което прекарвате в седнало положение, увеличава риска от рак на дебелото черво, диабет, сърдечно-съдови заболявания и затлъстяване. Ако не можете да избегнете работата в седнало положение, то тогава разхождайте се по пет минути на всеки час. 
 
Правете повече секс 
Да, сексът се смята за умерено упражнение. 25 минути секс се равнява на една дълга разходка. Освен това оргазмите намаляват нивото на стреса и гонят депресията чрез освобождаване на някои хормони, като окситоцин. Ако правите секс веднъж или два пъти седмично, увеличавате защитните сили на организма си към инфекции. И въпреки че не бива да замествате редовните физически упражнения със секс, все пак може да го добавите към редовната си физическа активност. 
 
Избягвайте стреса 
За разлика от секса, стресът не е добър за вас. Той увеличава риска от инсулт с 59%. Изследователите са установили, че възрастни хора с повишени нива на кортизол – хормонът на стреса, са по-податливи на сърдечно-съдови заболявания. Така че е време да се отпуснете, да слушате тялото си и да защитите сърцето си. Намерете начин как да се освободите на стреса или сменете ежедневието си така, че той да има минимално присъствие в него. 
 
Проверете нивата си на витамин D 
Ако ви липсва така нареченият "витамин на слънчевата светлина“ - дали защото не прекарвате достатъчно време навън или не се храните правилно – това може да ви изложи на дълъг списък от здравословни проблеми, които включват слаби кости и сърдечни заболявания. Според изследванията, хората с ниски нива на витамин D в кръвта са двойно по-застрашени от преждевременна смърт. По време на слънчевите месеци да прекарвате време на чист въздух е достатъчно, за да си набавите витамин D. През зимата обаче трябва да наблегнете на яйцата и рибата или да го приемате като хранителна добавка. 
 
Не яжте преработени червени меса 
Да хапвате малко количество червено месо, при това непреработено, не е вредно за здравето ви. Но пакетираните деликатеси с червени меса ни носят сърдечно-съдови заболявания, диабет и рак. Това не означава да не ядете червено месо изобщо. Трябва да го ограничите обаче до 1-2 пъти седмично.
 
Яжте повече плодове и зеленчуци 
Всички знаем, че плодовете са важни за здравето ни. Последните изследвания обаче сочат, че преждевременната смърт често идва в резултат на липсата на плодове от менюто ни. Хапвайте по пет порции пресни плодове и зеленчуци всеки ден, а ако добавите в чинията си червено грозде и боровинки, може да стимулирате имунната си система по-добре от всяко лекарство. 
 
Прекарвайте свободното си време извън града 
Колкото повече време извън града прекарвате, толкова по-малко вероятно е да имате алергии. Освен това разходките сред природата свалят нивото на стреса. Вземете си и куче – доказано е, че така ще повишите значително физическата си активност и ще прекарвате повече време на открито. 
 
Пропуснете мултивитамините 
Мултивитамините не са никакъв заместител на прясната, истинска храна. Според последните изследвания, те не оказват влияние върху намаляването на риска от сърдечно-съдови заболявания или рак. Ако се намирате в ситуация, в която нямате шанс да се храните здравословно, можете да прибегнете до тях. Всякакви други извинения обаче не се приемат. 
 
Пийте зелен чай 
Зеленият чай е част от арсенала на човек за добро здраве. Катехините, съставка в зеления чай, помагат при изгарянето на калориите и играят важна роля за стимулиране на имунитета. Освен това те могат да забавят процеса на стареене. Зеленият чай успокоява безпокойството, повишава енергията и дори подобрява работата на мозъка. Освен това катехините са антиоксидант, който се бори с рака. 
 
Ограничете захарта 
Захарта е враг и вие най-вероятно го знаете. Изследвания сочат, че само една седмица прием на сладкиши и други храни с високо съдържание на захар могат сериозно да повлияят на паметта ви. Захарта вреди и на други аспекти от здравето ви – високата й употреба е сред основните виновници за появата на диабет. Ако я ограничите, ще бъдете по-щастливи и ще живеете по-дълго. Първо изключете сладките напитки от менюто си. 
 
Повече сън 
Добрият нощен сън има някои общоизвестни ползи, сред които повече енергия, по-добро здраве и повишена производителност. Освен 7-8 часовият нощен сън, смята се, че хората, които дремват по половин час на ден, са по-добри във визуално отношение и при дейности, свързани с паметта. 
 
Практикувайте йога 
Доказано е, че йогата има специален ефект върху мозъка – тя позволява на ума да се отпусне, а на тялото да развива силата и баланса си. 20-минутна йога увеличава скоростта на мозъка, паметта и умствената гъвкавост. Освен това е много ефективен начин за намаляване на стреса, ако се прави веднъж или два пъти седмично. 
 
Посещавайте лекаря си 
Никога не пропускайте профилактични изследвания и прегледи. Колкото по-рано откриете медицински проблем, толкова по-голяма е вероятността да го решите бързо и без сериозни последици. 

Свързани новини

Опасност не за подценяване!

17.11.2022

Как да се преборим с есенната депресия

14.11.2022

Как да избегнем топлинен и слънчев удар

25.07.2022

18 трика срещу пролетната умора

11.05.2022

10 начина да се преборим със стреса

24.02.2022


flash