Пет туристически дестинации на 50 км от София

Не е нужно да се отдалечавате от столицата, за да видите уникални забележителности, уверява Профит. Следващите 5 удивителни места се намират на по-малко от 50 км от София.
 
Драгоманското блато 
 
 
То се намира на 38 км от София и на 1 км от град Драгоман. Простира се на 350 хектара и е обявено за резерват. Намира се на миграционния път на птиците Via Aristotelis. Пернатите тук спират да почиват по време на дългото си пътешествие. Можете да ги наблюдавате от специално укритие, до което води малко мостче. В района има и над 140 различни растителни видове. 
 
Термалните извори на Железница 
 
 
Тези 12 малки изворчета с температура на водата от 28 градуса се намират на 23 км от София, в полите на Витоша. Малко хора знаят, че в миналото тази вода е бутилирана и продавана. Първите термални извори, които са най-близо до селото, са снабдени с душ. Ако продължите покрай реката, ще стигнете до две джакузита, изградени от местните на открито, в гората. 
 
Водопадът Скакля 
 
 
Районът край Своге, който се намира на 40 км от София, е една от любимите местности за разходка на Иван Вазов. Пътеката, по която често е вървял именитият българин, днес е наречена Вазова пътека. Тя ще ви изведе на наблюдателна площадка, от която можете да видите водопада Скакля. Природното чудо е най-пълноводно през пролетта и есента, но тъй като и началото на това лято се оказа дъждовно, не се съмняваме, че и днес можете да го видите в пълната му красота. 
 
Новото чудо Цали Мали град 
 
 
Цари Мали град беше открит през миналото лято и бързо се превърна в едно от чудесата на България. Историческият комплекс се намира край самоковското село Белчин, на около 50 км от столицата. Повече за удивителната крепост вижте тук 
 
Лозенският манастир 
 
 
Намира се на 5 км от село Долни Лозен, дълбоко в Лозенската планина, под връх Половрак. Смята се, че е изграден през Второто българско царство. Неколкократно разрушаван през годините, днес части от манастира са реставрирани. Най-удивителното нещо в светата обител е невероятната гледка, която разкрива към Софийското поле.

Свързани новини

Коя работа е най-подходяща за вас

20.03.2019

15 начина да увеличите щастието си

15.03.2019

5 трика за добра форма в офиса

12.03.2019

Изложба "Вардарки" навръх пролетта

08.03.2019

9 неща, от които нямаме нужда

07.03.2019

Коментари


flash