13 начина да се преборим с пролетната умора

С първите по-топли дни усещате сиптомите на добре известната "пролетна умора". А може би страдате от хронично изтощение и не можете да си спомните кога последно сте се чувствали изпълнени с енергия. Ето няколко съвета, които може да ви помогнат, пише obekti.bg..
 
1. Отидете на лекар
Ако се чувствате непрекъснато уморени, всеки ден и по цял ден, това най-често е сигнал за здравословен проблем - сънна апнея, клинична депресия, проблем с лекарствата, диабет и др. Това е наложително, защото да се борите само със симптомите на умората при наличието на някакво заболяване може да е фатално.
 
2. Прозявайте се
Това стимулира прекунеуса, разположен в теменния дял на мозъка, като намалява напрежението и повишава настроението и концентрацията.
 
3. Изправете се
Спрете да се прегърбвате и седнете изправени. Това е първата хитрина, която можете да приложите на мозъка си, защото смяната на позата, физически по-близка до състоянието на бдителност, може да поведе след себе си и останалата част от вас. Можете също да станете и да се разходите.
 
4. Пийте чай, а не кафе преди обяд
Високите дози кофеин може да задействат химическо увеселително влачке, което да причини спадове на енергията след обяд. Чаят има по-ниска доза, която се отделя по-бавно.
 
5. Взимайте кофеин в серия от малки дози
Проучване е установило, че кофеинът е най-ефективен, когато се приема в малки дози в течение на времето, а не в огромни дози наведнъж.
 
6. Обяд = протеини + фибри - въглехидрати
Прекалено многото въглехидрати под формата на хляб, макарони, спагети, бял ориз, картофи и захар ще покачи прекалено бързо кръвната ви захар, което кара организма да отделя инсулин. Следващия "захарен спад" ще ви накара да се чувствате изтощени час или два по-късно. Придържайте се към протеини и богати на фибри храни на обяд и запазете картофите и пастата за вечеря, така че да спите добре и да се събудите отпочинали.
 
7. Много витамин B6 и витамин B12
Лекарите препоръчват много B6 като естествен начин за потискане на умората. Може да се пие в големи количества, тъй като е разтворим във вода и организмът ще изхвърли всичко, което не му е необходимо. Синтетичният B12 също повишава енергията, който ще ви помогне да не се сринете няколко часа по-късно, както прави кофеинът. Повечето хранителни добавки, съдържащи тези витамини, вършат работа, включително и формулите B-комплекс.
 
8. Разходете се
Въпреки че упражненията са краткосрочно решение за събуждане, дългосрочните тренировки засилват сърдечно-съдовата система което на свой ред прави по-лесно усвояването на енергията от мазнините и глюкозата. Опитайте се да станете по-рано сутринта и да направите около 20-минутна разходка, преди да се отправите на работа, това ще тонизира сърцето ви за целия ден.
 
9. Пуснете слънце в стаята
Вдигнете щорите, отворете прозереца или просто излезте на слънце. Циркадния ритъм на тялото ви се синхронизира със светлината, естествена или изкуствена, но интензитета, който най-силно ѝ влияе, не е типичен за изкуственото осветление. Циркадният "часовник" се намира във вашия хипоталатамус (по-точно т.нар. супрахиазматично ядро) и получава сигнали от ганглиевите клетки в очите ви. Ядрото сигнализира на епифизата ви да отделя мелатонин, когато смята, че денят е приключил и вие усещате сънливост. С други думи, връзката между светлината и будността е доста директна.
 
10. Изчакайте 90 минути
В допълнение на циркадния ритъм организмът ви минава и пред няколко ултрадни ритъма през деня, всеки от които продължава между 90 и 120 минути. Ето защо може да ви се спи за известно време, след което да сте бодри след час-два.
 
11. Не използвайте приспивателни
Мислите, че хапчетата за сън ще ви помогнат да се наспите достатъчно, за да сте свежи през следващия ден, но това не е вярно. Сънотворните ви лишават от нужното количество REM сън, което ви трябва, за да се чувствате отпочинали, така че ще се чувствате сънливи на следващия ден. Същото се отнася и за алкохола.
 
12. Дремнете за половин час
Нормално е да се чувствате уморени в следобедните часове, дори да не сте обядвали обилно, и е полезно да подремнете, ако можете. Но ограничете дрямката до 30-40 минути, защото по-дългата дрямка може да ви увлече по-надалеч в цикъла на съня и да се чувствате сънливи, а не освежени.
 
13. Осигурете си пълни цикли на сън
Редовният сън е съставен от повтарящи се цикли (същите като ултрадните, описани по-горе) и всяка нощ обикновено минаваме пред 5 или 6 пълни цикъла, всеки от които е съставен от няколко фази. Чувстваме се най-свежи, когато се събуждаме в края на един пълен цикъл и сънени, ако се събудим в средата на цикъла. Можете да използвате онлайн калкулатор, например sleepyti.me, за да откриете кога да навиете алармата си, в зависимост от това в колко си лягате, както и кога да си легнете, в зависимост от това в колко часа трябва да станете.

Свързани новини

10 места, където погрешно търсим щастие

14.12.2018

Колко време се готвим за Коледа

12.12.2018

"Осиновени истории" на Бела Чолакова

10.12.2018

Какъв тип романтичен партньор сте?

06.12.2018

5 съвета за справяне с разходи по Коледа

05.12.2018

Коментари


flash