10 хобита, които намаляват стреса

Най-добрият начин да се борите стреса е да имате хоби, уверява profit.bg. Дори 20 минути на ден, прекарани с любимо занимание, могат да оправят настроението ни. Всеки се справя със стреса по свой начин – някои тичат с километри в парка, други четат, трети садят рози в градината. Вижте 10 хобита, които доказано намаляват стреса: 
 
Градинарство 
Освен, че ще освободите напрежението, ще поддържате чудесен външен вид на дома и градината, а по-работливите могат да си отгледат собствени зеленчуци и плодове.
 
Готварство 
За едни това е досадно задължение, а за други хоби. Много хора обичат да експериментират в кухнята и да правят засукани гозби и сладкиши по рецепти от списанията и интернет. 
 
Фотография 
Не е нужно да сте професионален фотограф, за да си купите хубав апарат и да станете майстор на кадрите. Все повече хора са се запалили по фотографското изкуство. Освен, че ще запълвате времето си приятно, ще имате винаги много и красиви фотоси от всичките си пътувания. Ако сте наистина добър, това хоби може да ви предостави и възможност за печелене на пари. 
 
Спорт 
Не само, че ще имате хоби за свободното време, но то ще ви направи по-здрави, по-слаби и по-красиви. Най-популярни са плуването, футболът, фитнесът и бягането в парка. Тренировките доказано подобряват настроението! 
 
Туризъм 
Ако живеете близо до планина, няма нужда да се чудите какво да правите в свободното си време – вземайте раницата и тръгнете на поход, най-добре с приятели. Така ще съчетаете разходка, пикник, раздумка, пътуване, фотография на пейзажите по пътя, наслаждаване на чудесни гледки и спорт.
 
Писане 
Някога хората са писали дневници, а днес си имат блогове. Ако имате склонност да изразявате чувствата си в думи, вземайте писалката, пардон – лаптопа - и пишете. 
 
Кръстословици, судоку, пъзели 
Решаването на такива умствени игри подобрява паметта. Според последните изследвания, мозъкът започва да остарява много повече защото спира  да се използва, а не толкова защото годините ни стават повече - просто с годините хората спират да го "предизвикват". 
 
Йога 
Слагаме йогата отделно от спорта, защото тя е повече от тренировка. Това е цяло учение за живота, което обещава да ви направи по-здрави и по-красиви. 
 
Книги 
Каквито и нови забавления да измисля човечеството, нищо не може да замени удоволствието от ден, прекаран с добра книга. 
 
Музика 
Музиката е едно от най-древните удоволствия за човека. Не е нужно да се ограничите само със слушане – може само да вземате уроци по някой инструмент и да се упражнявате. Само внимавайте, докато освобождавате вашия стрес, да не създавате такъв за съседите си!

Свързани новини

10 места, където погрешно търсим щастие

14.12.2018

Колко време се готвим за Коледа

12.12.2018

"Осиновени истории" на Бела Чолакова

10.12.2018

Какъв тип романтичен партньор сте?

06.12.2018

5 съвета за справяне с разходи по Коледа

05.12.2018

Коментари


flash