7-те смъртни врага на сърцето

Сърцето е един от най-важните органи в тялото ни, тъй като отговаря за циркулацията на кръвта и доставя на тялото ни кислорода и хранителните вещества, от които то се нуждае, за да е живо, пише obekti.bg. За съжаление, някои често срещани навици му вредят до такава степен, че един ден може да открием, че е станало твърде късно, за да си помогнем. Да видим кои са те.
 
1. Алкохолът
По чашка от време на време няма да ви навреди особено, най-вече ако говорим за вино, което дори е полезно. Редовната употреба на спиртни напитки обаче значително увеличава риска от сърдечно-съдови болести и вдига кръвното налягане.
 
2. Солта
Храната е безвкусна без щипка сол, но ако прекалявате с тази подправка (а това ще е така, ако консумирате много бързи закуски и готови меса), клетките ви се увреждат и нараства рискът от инфаркт.
 
3. Обездвижването
Допълнителните килограми и забавената циркулация на кръвта са основни рискови фактори за болестите на сърцето. Те действат бавно, но сигурно.
 
4. Нелекуваната депресия
Депресията, тревожността и стресът имат огромно влияние върху общото ви здраве, но по-конкретно те отслабват сърцето. Ако не ги лекувате навреме, ще навредите на имунитета и нервната си система.
 
5. Яденето за успокояване
Често ядем не защото сме гладни, а защото храната ни дава емоционална утеха и чувство за контрол и сигурност. За съжаление, така наречените "храни на комфорта" най-често са смъртоносни за сърцето – сладкиши, мазни продукти и солени хапки. Намалете храната, увеличете приема на вода и избягвайте пърженото.
 
6. Пушенето
Тихият убиец не вреди само на белите дробове. Всъщност пушенето е отговорно за 30% от смъртните случаи, свързани със сърдечно-съдови заболявания.
 
7. Безсънието
Редовното лишаване от пълноценен сън води до хормонален дисбаланс, от който не само ще напълнеете, но и ще увеличите риска за сърцето си. Недоспиването повишава и нивата на стресовите хормони в организма, които също не са приятели на сърдечния мускул. Спете поне по 7-8 часа всяка нощ.

Свързани новини

Как да избегнем топлинен и слънчев удар

12.06.2018

Спрете тези храни през лятото

04.06.2018

Най-полезните и вредни храни преди сън

13.05.2018

Иде Wings for Life World Run

03.05.2018

Aко ви ухапе кърлеж

03.05.2018

Коментари


flash