10 съвета как да се справяте с минимално количество сън

Имате нужда да се наспите добре, за да можете да работите по-усърдно на следващия ден? Това все някога ще ви се случи, но междувремено: децата не са ви позволили да спите цяла нощ, въртите се в леглото до 4 часа през нощта, защото мислите за сметките, които имате да плащате, току-що сте приключили с някакъв проект и вече е 2 часа през нощта. Без значение каква е причината, всички сме имали нощи, в които не можем да сме наспим. Какво обаче трябва да направи човек, когато алармата му звънне дразнещо сутринта? Освен че трябва да приемете (умерена) доза кофеин, опитайте и следните 10 техники, препоръчани от екпертите на profit.bg, за да можете да се справите с предизвикателствата на деня с минималното количество сън, което сте получили предната нощ. 
 
1. Пийте много вода
Човек се изморява, когато е обезводнен. Така че, колкото повече вода пием, толкова по-нащрек и будни се чувстваме. Освен това пиенето на вода налага доста почивки за посещение на тоалетната, което само по себе си ни кара да бъдем по-активни и да не заспиваме на бюрото. Можете да добавите малко лимон във водата. Това би трябвало да ви ободри допълнително. 
 
2. Раздвижете кръвта си
Когато става въпрос за това да сме активни, една тренировка е страхотен начин за събуждане. Спортът повишава нивата на енергия и адреналина чрез кръвообращението и ускоряването на метаболизма. Тези промени би трябвало да ви помогнат да оцелеете през деня. Ако спортувате, това също така ще ви помага да спите по-добре нощем. Ако нямате време за пълна тренировка, просто потичайте нагоре-надолу по стълбите или излезте на разходка по време на някоя от почивките ви. 
 
3. Намалете обилните хранения
Избягвайте да се храните обилно, както и бързите храни и приема на много въглехидрати. Този тип храни ще направят така, че да ви се доспи. Вместо това хапнете на няколко пъти, но по-леки неща, които съдържат повече протеини и най-вече храни, в които има тирозин. Пълнозърнестите закуски, плодовете и зеленчуците, киселото мляко, пилешкото месо и рибата са примери за храни, които няма да ви приспят и ще ви държат нащрек. 
 
4. Излизайте навън
Слънчевата светлина ви помага да се борите със следобедното доспиване, защото увеличава нивата на витамините D и B в организма. Освен всичко това, слънчевата светлина в умерени количества подобрява настроението и подсилва имунната система, от което имате нужда, защото преди това сте я подложили на опасност, когато не сте се наспали добре. Ако не можете да излезете навън, опитайте да поседите близо до прозорец. Свежият въздух и промяната на обстановката, които излизането навън осигурява, обаче са препоръчителни. 
 
5. Вземете си студен душ
Студеният душ стимулира тялото, а внезапният шок ще ви събуди. Разбира се, може да нямате възможност да си вземете студен душ няколко пъти през деня. Ако сте на работа, наплискайте лицето си с вода или поставете кубчета лед на китките или на слепоочието си.
 
6. Променете нещата
Еднообразието няма да ви помогне да се задържите будни. Внасяйте промени в ежедневието си, за да може разнообразието да ви движи. Независимо дали това означава да се шегувате с колегите, да гледате трейлъри на филми в YouTube, да играте някаква игра на компютъра или малко йога в офиса, внасянето на разнообразие ще ви стимулира, когато сте наистина изморени. 
 
7. Дъвчете дъвка
Проучвания показват, че дъвченето на дъвка може да намали сънливостта, вероятно защото стимулира мозъчната дейност. Ако искате да извлечете най-голям ефект от дъвченето на дъвка, придържайте се към такива с вкус на мента, защото ментата има по-събуждащ ефект. Дъвченето на дъвка обаче ще ви даде само временен импулс, така че разчитайте на дъвката само в редките случаи, когато наистина имате нужда от това. 
 
8. Подреждайте приоритетите си и опростете деня си
Когато сте изморени, вероятно не сте най-продуктивни. Защо тогава трябва да се стресирате и да вършите 10 различни задачи? Най-вероятно можете да намалите този списък със задачи, като отбележите най-важните и оставите тези, които могат да чакат, за друг ден. С други думи - опростявайте деня си възможно най-много. Ако можете, делегирайте някои от задачите, както служебни, така и лични, на други хора. 
 
9. Избягвайте да шофирате
Да шофирате, когато сте изморени, е изключително опасно. Вместо да поемате този риск, разчитайте на градския транспорт или на съвместно пътуване с колега или приятел. Така не само ще предотвратите инциденти, но може и да ви останат няколко минути да подремнете. 
 
10. Прибягвайте до кратки дремки
Ако можете, дремнете за кратко в ранния следобед около 2 часа. Дремването за 20-25 минути е страхотен начин да презаредите ума и тялото си. Ако нямате късмета да работите на място, където можете да се уедините или пък, ако нямате собствен офис, бъдете изобретателни. Ако ходите с кола на работа, можете да я използвате, за да дремнете в обедната си почивка. Вероятно всички искаме да се наспиваме добре, но реалността е такава, че това няма как да се случва всяка нощ. 

Свързани новини

Звездна сватба в екипа ни

24.05.2018

Най-доброто място за почивка

21.05.2018

15+ места, в които да се идете с Google

18.05.2018

Най-голямото дино-шоу за първи път у нас

17.05.2018

Тест: Какъв цвят е името ви?

15.05.2018

Коментари


flash