7 навика, които погрешно смятаме за полезни

Всеки от нас се стеми да се придържа към редица общоприети навици, за които сме чували, че са полезни или избягваме такива, които според широкото мнение са вредни, пише manager.bg. За да поддържаме здравето си в добра форма наистина следва да се предържаме към утвърдени и неоспорими правила, като например измиването на плодовете преди ядене или редовните физически упражнения. Но има и такива, които предизвикват много въпроси и напомнят повече на поверия, отколкото на правила. Вижте следния списък от 7 навика, от които можете лесно да се откажете, защото според проучванията те просто не носят никаква полза.
 
Мултивитамините
Използването на мултивитамини и различни хранителни добавки не намалява риска от заболявания и няма ефект върху паметта и работоспособността. Това е заключението, направено от изследователи от САЩ след серия от клинични проучвания, в които участват повече от 450 хил. души. 
 
Безалкохолните антибактериални гелове
Антибактериалните гелове за ръце наистина се справят с много видове вируси и бактерии. Но това се отнася само за тези, които съдържат най-малко 60% алкохол. А при контакт с пестициди е по-добре да измиете ръцете си с вода. 
 
Отказ от натриев глутамат
Проучванията показват, че най-неприятните симптоми като главоболие или гадене, които възникват в резултат на прием на натриев глутамат, се появяват само ако изядете не по-малко от 3 г. от веществото в чиста форма. На практика това е малко вероятно. Друг въпрос е, че продуктите, в които се добавят глутамат и без това не са много полезни за здравето. 
 
Детоксикиращите диети
Бързо набиращите популярност детоксикиращи програми обещават да ни отърват от токсините. Специалистите обаче единодушно твърдят, че здравото тяло само се справя с този проблем. Ако черния дроб и бъбреците ви не изпълняват своите преки функции, това е повод да отидете незабавно на лекар, а не да се уповавате на шейкове и кислородни коктейли. 
 
Органичните продукти
В много страни липсват строги изисквания за биологично производство и стандартни правила за неговото сертифициране. Поради това етикети "еко" или "био" се слагат безогледно и еднствено, за да се привличат клиенти без гаранция, че дадения продукт е растял без използването на пестициди. И той по нищо не се различава от обичайните плодове и зеленчуци на пазара. 
 
Избягването на микровълнови печки
При използването на микровълновата фурна полезните свойства на храната наистина може да се изгубят. Но точно същото се случва, когато те се нагреят на печката или във фурната. И в някои случаи, поради по-краткото време за готвене, микровълновата печка е дори за предпочитане - например, продуктите запазват по-добре витамин С. 
 
Нискомаслените продукти
Мазнините, белтъчините и въглехидратите са необходими на организма, така че заместването на обичайните извара или кисело мляко с нискомаслени продукти не е най-добрият начин за намаляване на приема на калории. В допълнение, много от нискомаслените продукти са бедни на хранителни стойности, което се компенсира с високо съдържание на захар, която вреди на здравето много повече. 

Свързани новини

"Trace Talent" идва и у нас

13.03.2024

По случай Деня на жената

07.03.2024

САЩ изпрати артефакти на Луната

29.02.2024

Христо Стоичков с ново поприще

08.02.2024

Кога да очакваме затопляне на времето

07.02.2024


flash