10 истини за успеха, които никой не иска да чуе

Ако попитате повечето успели хора как са постигнали своя успех, вероятно ще чуете: "тежка работа", "жертви" и "постоянство". Lifehack.bg ще ви разкаже за тези и за още няколко непопулярни и не особено приятно звучащи нагласи и навици, присъщи на много от успелите хора, неща, за които не се говори много, а влиянието им е изключително силно.
 
#1. Те знаят, че успехът е сигурен, само ако гледат на него в ретроспекция
Ако прочетете няколко истории за успешни предприемачи е лесно да помислите, че са имали нещо вродено, нещо повече, като идеи, талант, умения, креативност. Нещо, което вие нямате. Ако тръгнете по този път, ще сгрешите. Лесно е да погледнем назад, за да се върнем по утъпкания път към величието и да предположим, че всяка идея е била ясна, всеки план е бил перфектен, всяка стъпка е изпълнена безупречно, а огромният успех е бил предрешен. Това, разбира се, не е така. Успехът никога не е гарантиран за никого. Не се сравнявайте с другите хора. Изберете си цел и измервайте постигането като съпоставяте себе си с целта. Това е единственото сравнение, което има значение.
 
#2. Те решават да изберат себе си
Вече не се налага да чакате, за да бъдете приети, промотирани, избрани и по някакъв начин открити за света. Достъпът до почти всичко вече е неограничен. Можете да се свържете с почти всеки в социалните мрежи, да публикувате работата си онлайн, да разпространите музиката си, да създадете свои собствени продукти, да кандидатствате за финансиране и т.н. Можете да правите почти всичко, което поискате – и затова не е нужно да чакате някой друг да открие вашите таланти. Единственото нещо, което ви задържа, сте самите вие и желанието ви да опитате.
 
#3. Те помагат на другите, защото знаят, че така ще си гарантират собствения успех
Никой не постига успех само благодарение на себе си. Успелите хора често се концентрират върху предоставянето на инструменти и средства за обучение, за да помогнат на служителите си по-добре да вършат своята работа и да постигнат собствените си цели. Успешните консултанти поставят в центъра своите клиенти. Успешните собственици на бизнес отдават най-голямо значение на своите потребители. Като резултат те извличат ползи. Ако сте бизнеса само заради себе си, то някой ден ще останете само със себе си. Ако сте в него заради другите, вероятно е да постигнете някакъв успех.
 
#4. Те знаят, че най-добрия начин да финишираш първи, е като понякога бъдеш последен
Успехът е резултат от постоянство. Когато другите се отказват, напускат, спират да опитват, последният, който прави това, обикновено е този, който печели. Другите може и да са по-умни, с повече връзки, контакти, по-талантливи или по-добре финансирани, но няма да спечелят, ако не издържат до края. Често обаче по-смислено е да се откажете от идеи, проекти, дори от целия бизнес, но никога няма да има смисъл да се откажете от себе си. Бъдете последния човек, който ще го направи!
 
#5. Те правят това, което никой друг не би направил
Ако постоянството е солта в яхнията, наречена успех, то това е онази подправка, която ще направи ястието ви бестселър в менюто на живота ви. Допълнителните усилия са едно самотно място, на което никой не иска да ходи и повечето хора не го правят. Затова ходете там толкова често, колкото е възможно.
 
6. Те не изграждат мрежа, те наистина се свързват
Често процесът по изграждане на една мрежа от контакти започва да живее свой собствен живот и става нищо повече от игра на числа. Нямате нужда от числа! Трябват ви реални връзки, хора, които могат да ви помогнат, хора, на които може да се доверите, хора, които ги е грижа. Обърнете се към малцината, които искате да бъдат част от живота ви за дълго време. Когато направите това, забравете за получаването и се съсредоточете върху даването. Това е единственият начин да създадете истински взаимоотношения. Създавайте трайни връзки, давайте, преди да искате да получите. Тези хора ще бъдат там, когато имате нужда от тях и вие ще бъдете на разположение, когато те имат нужда от вас.
 
#7. Те мислят, но по-важното е, че действат
Стратегията не е книга, която да си купите от магазина, само за да краси домашната ви библиотека. Лавицата на много хора е пълна с такива, които никога не биват изпълнявани. Разработете вашата идея. Създайте стратегия. Направете си елементарна система от действия и операции. След това я изпълнете, адаптирайте, изпълнете пак и създайте вашата собствена формула, базирана само на това, което работи. След това продължете да експериментирате. Успехът не се гради върху стратегията. Той се гради чрез изпълнението! Успешните хора са възприели това невероятно добре.
 
#8. Те знаят, че лидер е титла, която се печели
Лидерите обикновено са хора, които отиват там, където никой друг не иска, не може или не се осмелява да отиде преди тях. Успешните лидери вдъхновяват, мотивират и ви карат да се чувствате много по-добре, отколкото самите вие смятате,че имате право да се чувствате. Те са от типа хора, които не следваме защото трябва, а защото искаме. Където и да ни насочат, винаги ни оставят с чувството, че отиваме там заедно.
 
#9. Те гледат на успеха като на резултат, а не като движеща сила
Някога чували ли сте някой да казва:
"Ако ме повишиш, тогава ще работя по-здраво."
"Ако клиентите плащат повече и аз ще правя повече."
"Ако знам, че ще има полза, готов съм да жертвам повече."
Успешните хора обаче печелят повишение или правят печалба, като първо влагат от себе си, работят усилено, а не обратното. Успешните бизнеси имат повече приходи едва след като предоставят по-голяма стойност, а не преди това. Успешните предприемачи печелят повече след като работят усилено, много преди да видят плодовете на своя труд. Повечето хора очакват да бъдат компенсирани още преди дори да помислят, че трябва да се потрудят здраво. Успешните хора виждат компенсацията от труда си като награда за усилията, които полагат, независимо дали тя е парична, лична или просто удовлетворение, което идва с постигането на това, за което са се трудили толкова здраво.
 
#10. Те знаят, че няма никакви тайни
И по-важното – няма магически трикове, хакове и формули. Постоянство и упорство, това е всичко. Лесно е да се предположи, че другите успяват, защото имат нещо повече, скрито предимство, нещо, което прави играта нечестна. В действителност основната разлика е, че те просто са готови да направят нещо трудно и немислимо, нещо, което никой друг не иска да направи.

Свързани новини

"Trace Talent" идва и у нас

13.03.2024

По случай Деня на жената

07.03.2024

САЩ изпрати артефакти на Луната

29.02.2024

Христо Стоичков с ново поприще

08.02.2024

Кога да очакваме затопляне на времето

07.02.2024


flash