9 метода за разгадаване на човешката природа

Умението да разкодирате истинските мисли на хората може да бъде доста полезно в ежедневната комуникация, пише manager.bg. Ларей Куи е работила като агент на ФБР цели 23 години и нейните съвети със сигурност ще ви помогнат да го усвоите. "Не е необходимо да си първокласен детектив, за да разбереш какво се случва в нечия глава. Съществуват сигнали, които можете да използвате. Просто трябва да знаете къде да ги търсите", казва тя. Ето какво съветва Куи.
 
1. Дефинирайте основния им модел на поведение
Хората се държат по различни начини вследствие на различни фактори. Дефинирането на основния модел на поведение ще ви помогне да разберете тези действия. По този начин ще можете да кажете дали някой действа по навик или това е индикация за измама, гняв или например липса на зрялост.
 
2. Търсете странностите
Обръщайте внимание на разликите между основния модел на поведение и думите и жестовете на даден човек. Забелязали ли сте например, че когато човекът от среща има навика да прочиства гърлото си, когато е нервен? Дали не крие нещо?
 
3. Обръщайте внимание на жестовете
Не е задължително даден жест или дума да носят скрито значение. Когато определени жестове идват един след друг по шаблон, наострете вниманието си. Така например някой може да кашля, да се почесва по главата и да пристъпва от крак на крак. В подобни ситуации трябва да внимавате.
 
4. Сравнявайте поведението
Ако забележите, че някой се държи извън рамките на нормата, насочете вниманието си към него. Как комуникира с останалите в стаята? Променя ли се лицевото му изражение? Какво казват позата и езикът на тялото му?
 
5. Погледнете в "огледалото"
Огледалните неврони в мозъка отразяват състоянието на нашето съзнание. Така например една усмивка активира мускулите, отговорни за щастливото лицево изражение. Когато се мръщим, демонстрираме своето неудовлетворение. Когато погледнем човек, когото харесваме, изпращаме сигнал на лицевите си мускули да се отпуснат. Ако лицето на онзи срещу вас не ви "отговори" по същия начин, то той изпраща следното послание: или не ви харесва, или не му допада нещо, което сте направили.
 
6. Открийте силния глас
Най-силният човек не винаги е онзи, който стои начело. По дефиниция увереният винаги има по-силен глас (да не се бърка с шумен). Често лидерът на групата е слаба личност, която до голяма степен зависи от другите. Определете кой сред вас има най-силния глас и шансовете ви за успех ще се увеличат.
 
7. Обрънете внимание на походката им
Понякога движенията на хората не са особено плавни. Ако човек гледа в краката си, когато върви, вместо напред, то това е признак на липса на самоувереност. Ако забележите това у човек, който е част от вашия екип, похвалете го, за да заздравите връзката си с него и да спечелите доверието му. Другият вариант е да го конфронтирате с директни въпроси, за да ги накарате да кажат онова, което се притесняват.
 
8. Обръщайте внимание на глаголите
Глаголите често издават истинските мисли на хората. Така например ако шефът ви каже, че "е решил да работи с компанията X”, в случая ключовата дума тук е "решил". Тя показва, че ръководителят ви най-вероятно 1) не е импулсивен, 2) претеглил е различни възможности за действие, 3) предвидил е няколко стъпки напред във времето.
 
9. Опознайте човека на фундаментално ниво
Всеки от нас има уникален характер. Съществуват обаче няколко основни въпроса, които ще ви позволят да опознаете човека срещу вас на фундаментално ниво. Интроверт или екстроверт е? Дали взаимодействието с останалите е първото нещо, което прави? Как се справя с риска и несигурността? Какво подхранва егото му/й? Как се държи в стресови ситуации? Какъв е, когато е спокоен? Разбира се, има изключения за всяко правило. Ако се придържате към тези примери обаче, ще може да подобрите комуникационните си умения и ще започнете да разбирате хората около вас по-добре.

Свързани новини

"Trace Talent" идва и у нас

13.03.2024

По случай Деня на жената

07.03.2024

САЩ изпрати артефакти на Луната

29.02.2024

Христо Стоичков с ново поприще

08.02.2024

Кога да очакваме затопляне на времето

07.02.2024


flash