10 странни причини, поради които хората се влюбват

Най-вероятно обяснението за любовта не е просто "съдба", посочи в материал manager.bg. Според учените любовта и привличането се случват благодарение на комбинация от хормони, интерес и генетична предразположеност. Преглеждайки различни изследвания, изследователите успяват да подберат някои от най-странните причини, поради които човек може да се влюби или да се окаже обект на нечие желание. Например: 
 
Ако наистина си приличате. Ама съвсем
Клишето "противоположностите се привличат" е оборено от десетилетия проучвания, които показват точно обратното. "Партньори, които са сходни като характер, имат по-голям шанс да се чувстват близки във всекидневието", смята психологът Джан Гонзага. "Това ги кара да се разбират по-добре", допълва той.
 
Ако приличате на техния родител от другия пол
Учени от университета "Сейнт Андрюс" откриват, че хората усещат привличане към партньори, които имат косата и цвета на очите на техния родител от другия пол. Същото се отнася и за възрастта - ако сте момче и майка ви е е била над 30, когато ви е родила, по-вероятно е да търсите близост с жена, която също е по-възрастна, и обратното. 
 
Ако имаме правилната миризма
Според изследване на Университета на Южна Калифорния, когато жените овулират, те предпочитат миризмата на фланелки, носени от мъже с по-висок тестостерон. Освен това, когато са в този период, дамите предпочитат мъже с по-силна и волева челюст.
 
Ако ръцете и гърдите ви са открити
Експертите по езика на тялото твърдят, че той има по-голямо влияние за привличането, отколкото думите. Ако ръцете ви са прибрани в джобовете, а раменете са свити, това е сигнал, че нямате интерес. Ако обаче жестикулирате и имате открита стойка, това показва, че сте свободни.
 
Ако имате по-специфичен тон на гласа
Вашият глас демонстрира вашия интерес. Гласът на жената спада като тон, когато тя е привлечена от някого, а на мъжа става по-силен.
 
Aко се гледате в очите в продължение на 2 минути
Психоложката Джоан Келерман от Университета на Масачузетс провежда експеримент, при който 72 непознати двойки студенти трябвало да се гледат втренчено в продължение на 2 минути. След това те масово съобщили, че изпитват чувства на страст и привързаност. Това показва, че продължителният контакт очи в очи може да запали чувства, които преди това не са съществували.
 
Ако сте високи
Високите хора и най-вече, високите мъже често са по-успешни в живота. Проучване сред 594 души показва, че същото се отнася и за интимния живот. "Високите мъже се радват на сериозно предимство при търсенето на партньор", заключава Уейн Хенсли от Политехническия институт на Вирджиния.
 
Ако направите нещо екстремно заедно
През 1974 Доналд Дътън и Артър Арън провеждат опит, за да тестват връзката между сексуалното привличане и напрежението. Те разпределят група мъже, като половината трябвало да минат по широк и стабилен мост, а другите - по мъничък и люлеещ се. Веднага след това мъжете се срещнали с жена, която им задала поредица от въпроси и им дала телефонния си номер "просто за всеки случай". Оказало се, че мъжете, минали по високия и клатещ се мост, имали по-голяма вероятност да се обадят, отколкото онези, които минали спокойно. Високият мост създава усещане за възбуда, произлизаща от напрежението, но мъжете погрешно смятат, че причината за това е жената. Така правенето на вълнуващи нови неща създава условия за продължителна връзка.
 
Ако буквално затоплите първата среща
Психолози от Йеил провели експеримент, карайки участниците да държат чаши с топли и студени напитки и да преценят дали човекът срещу тях е с топъл или студен характер. Оказало се, че държащите топли напитки предполагали за сходен характер, докато онези със студените чаши виждали срещу себе си студен човек. Причината - мозъците им вече били предварително програмирани по този начин.
 
Ако живеете наблизо
Не само емоционалната привързаност е важна, хубаво е да има и чисто физическа близост. Според проучване на Масачузетския технологичен институт, колкото по-близо са разположени стаите на студентите в общежитие, толкова по-близки се чувстват те. За това допринасят дори такива невинни неща като мълчаливо разминаване по коридора, които в същото време ги карат да се чувстват по-близки.

Свързани новини

Как да се преборим с есенната депресия

14.11.2022

Най-добрата селeкция #FreshNewMusic

07.10.2022

Съществуват 5 стадия на любовта

31.08.2022

10 хобита, които намаляват стреса

25.08.2022

Личностов тест: Изберете дърво

19.08.2022


flash