13 неща, които трябва да научат 20-годишните, за да имат успех

Периодът от 20 до 30 години е един от най-вълнуващите в живота. Тогава сме млади, изпълнени с мечти, енергия и надежда за бъдещето. Това е и периодът, в който полагаме основата за бъдещата си кариера, напомнят експертите от profit.bg. 
 
Ако сега се намирате в този период, спестете си малко стрес, като се вслушате в съветите на тези, които вече са го преминали и са си извадили поуки. Това са 13 неща, които хората, които успяват в живота, са научили по време на 20-те си години: 
 
1. Научават се да управляват времето си 
Всички имаме 24 часа в денонощието! Въпросът е как ги използваме. Етиен Гарбули е автор и кариерен експерт от Монреал. В своята книга "26 трика за управление на времето, които ми се иска да знаех, когато бях на 20 години“ той съветва да се научим за всичко да си поставяме краен срок и да го спазваме. Той препоръчва и да се избягва мултитаскинга, който все повече експерти отричат. 
 
2. Не поставят парите над всичко 
Много хора преминават през 20-те си години без цел и посока, просто носейки се по течението. Страхувайки се от финансов неуспех, те започват работа, която не харесват, само заради сигурната заплата. Годините неусетно минават и когато преминат 30, си казват, че е късно за промяна. 20-те години са тези, в които можем да рискуваме най-спокойно. Експерти съветват да намерим работа, която обичаме и да се стремим да се развиваме и да печелим от нея. 
 
3. Спестяват 
Изследване на Bankrate сред 1003 души показва, че 69% от тези на възраст 18-29 години нямат никакви спестявания за пенсия. Експерти съветват, че не е рано да се започне спестяване през 20-те години. 
 
4. Създават си план за връщане на дългове 
70% от колежаните в САЩ завършват колежа с дългове със среден размер от 30 000 долара. Първото нещо, което трябва да направите след завършване, е да съставите план за изплащането на този дълг. През 20-те си години трябва да се научите да си плащате дълговете и да използвате кредитни карти разумно. 
 
5. Грижат се за здравето си 
Когато си на 20 години, е лесно да пиеш до късно вечер, да се храниш с лоша храна и това да не ти личи. По-късно обаче всичко това ще се обърне срещу вас. Изградите си режим на здравословен живот, още докато тялото ви е младо. 
 
6. Те са упорити 
Много амбициозни 20-годишни млади хора претърпяват редица неуспехи – може да ви уволнят, може компанията, която сте стартирали, да не върви добре и да фалира. Това обаче не е причина за отказване от целите. Успелите хора са се проваляли безброй пъти, но са били постоянни и упорити в това, към което са се стремили. 
 
7. Не се опитват да се харесат на всички 
Още в началото на кариерата си започвате да градите мрежа от контакти. Стараете се да сте в добри отношения с клиенти, шефове, колеги. При всички положения обаче ще се срещате с хора, които няма да ви харесват. Това е нормално и не бива да ви тревожи. Не е нужно да се опитвате да се променяте заради тях, защото това е чиста загуба на време и нерви.
 
8. Научват се да са адаптивни 
Въпреки че е чудесна идея да имате планове и конкретни цели, не попадайте в капана им. Инвеститорът Джеймс Алтухър съветва да бъдете гъвкави и да променяте плановете, когато е нужно. Почти със сигурност животът, който си представяте, че ще водите на 30 години, ще се различава от този, който наистина ще водите. 
 
9. Не спират да учат 
Нещата не свършват с това да завършите престижен университет. Дипломата няма да ви помогне много, ако след това не продължите да работите за своето усъвършенстване. 
 
10. Пътуват много 
Пътувайте колкото се може повече, докато сте необвързани. И не става въпрос само за екскурзии. Опитайте късмета си на друго място, ако това ви влече. Нищо не дава толкова ценни уроци, колкото едно пътуване. 
 
11. Поддържат връзка с важните за тях хора 
Къде ще бъдат вашите приятели от колежа, когато станете на 40 години? Ще осъзнаете, че поддържането на връзки не е лесно. Но за някои хора си струва. 
 
12. Мислят за последствията от своите постъпки 
Когато си на 20 години и нямаш семейство и хора, които разчитат на теб, е по-лесно да поемаш рискове. Това обаче не означава, че те трябва да бъдат напълно необмислени. Ограничете импулсивните действия и мислете за последствията. 
 
13. Не слушат винаги родителите си 
Вашите родители ви обичат и ще ви дават съвети, но те невинаги ще бъдат прави. Те просто правят най-доброто, което могат, за да се грижат за вас, но тяхното мнение е резултат от това, което са научили през техния живот, а вие трябва да научите вашите уроци през своя.

Свързани новини

"Trace Talent" идва и у нас

13.03.2024

По случай Деня на жената

07.03.2024

САЩ изпрати артефакти на Луната

29.02.2024

Христо Стоичков с ново поприще

08.02.2024

Кога да очакваме затопляне на времето

07.02.2024


flash