Оргазъм във фитнеса

Американски учени установиха, че много жени изпитват оргазъм във фитнес залата, когато правят коремни упражнения или вдигат тежести.

Фактът, че жените могат да достигнат до екстаз по време на физическа активност, беше известен още от 1953 година. Но едва напоследък изследователи от университета в Индиана изучиха кои групи упражнения най-често се асоциират с това явление.
Екипът на Деби Хърбиник подложил на анализ стотици жени на възраст между 18 и 63 години, които изпитали сексуална наслада във фитнес залата. Половината от тях били споходени от това странично явление над 10 пъти. При това те нямали никаква предварителна настройка, сексуални фантазии или обект, за който да си мислят.
 
"Упражненията, които най-често водят до полова наслада във фитнес залата, са коремните, вдигането на тежести и йогата, твърди Деби Хърбиник. Тези данни са доста интригуващи, защото доказват, че оргазмът при жените не винаги е свързан със секса!".
Една пета от участничките в експеримента заявили, че  не можели да контролират процеса и след това се чувствали виновни по някакъв начин за преживяното от тях. Хърбиник заяви, че механизмите на екстаза, преживян по време на упражнения, не е още добре изучен. Но нейното изследване било призвано да вдъхне кураж на дамите и да им внуши, че подобни преживявания са често явление и те не трябва да се срамуват от тях. На Хърбиник й били нужни само 5 седмици, за да набере 350 жени, които изпитали наслада във физкултурния салон.
 
Ето и класацията на упражненията, които най-често водят до оргазъм според изследването на Хърбиник:
1 - коремни упражнения
2 - вдигане на тежести
3 - йога
4 - въртене на педали
5 - бягане
6 - бързо ходене.



flash