Търси в сайта...

"Протестиращият" е личност на годината, според сп. "Тime"

"Протестиращият" е обявен за личност на годината от американското седмично списание "Тайм"(Time).

"От Арабската пролет до Атина, от Окупирай Уолстрийт до Москва", гласи надпис на корицата на списанието, на която е изобразен млад човек с нос и уста, закрити от шал.

Списанието мотивира решението си с това, че протестните движения в Северна Африка и Близкия изток, които се разпространиха също в Европа и САЩ, са преоформили световната политика.

"Личност на годината", според традицията на "Тайм", е лице или явление, което е оказало най-голямо влияние върху културата и новините през изминалата година - за добро или за лошо.

"Протестиращият" е избран, защото през годината демонстрантите буквално въплътиха идеята, че отделното действие може да донесе колективна огромна промяна", заявява редакторът на списанието Рик Стенгъл, цитиран от Ройтерс.

Втори в класацията на "Тайм", обявена в предаване на тв канал Ен Би Си, е американският адмирал Уилям МакРейвън, ръководител на Командването за специални операции и пряк командир на операцията по ликвидирането на Осама Бен Ладен.

Трети е китайският дисидент Ай Вейвей, чийто 81-дневен таен арест предизвика възмущение по света, следван от председателя на бюджетната комисия в Камарата на представителите на САЩ Пол Райън.

В списъка на "Тайм" намира място и херцогинята на Кембридж Кейт Мидилтън, която се омъжи за принц Уилям през април.

Припомням, личност на 2010 г. бе създателят на Facebook Марк Зукърбърг.



flash