Краят на света се отлага

Всички, които се опасяват от края на света догодина поради календара на маите, могат да се отпуснат – хората просто прехвърлят собствените си тревоги на древната култура, съобщават учените.

Експертите по културата на маите отрекоха, че древните маи са предрекли световен апокалипсис. В края на 5126-годишния цикъл на техния календар, на 12 декември 2012, трябва да станем свидетели на завръщането на Болон Йокте, божество, свързвано с войната и съзиданието. Митът за края на света според майския календар се разпространява, след като писателят Хосе Аргуелес нарича датата "края на света, какъвто го познаваме" в книгата си от 1987, която води до създаването от армия от теоретици на маите. Техните пророчества за катаклизми изобилстват онлайн, но специалистите, които се срещат в Мексико, смятат че датата просто отбелязва края на един период на съзидание и началото на нов.

"Трябва да сме наясно с това. Няма пророчество за 2012", подчертава Ерик Веласкес, специалист по гравюрите в университета на Мексико. "Това е маркетингова заблуда". "Месианското мислене на Запада е изкривило гледната точка на древните цивилизации като тази на маите", добавя Националният институт по антропологична история на Мексико.



flash