Търси в сайта...

5 години от живота - в махмурлук

Пет години от живота на средностатистическия британец преминават в махмурлук, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от проучване, направено от компанията-производител на безалкохолни напитки "Sweet Lady Beverages".

В анкетата са участвали 1500 посетители на сайта на фирмата.

Поне един пълен ден седмично - най-често неделя - британците на възраст между 21 и 38 години страдат от неприятните ефекти от препиването. Още 12 дни отминават, докато любителите на чашката се борят с гадене, повръщане и потене след сватби, рождени дни и офис партита. На тази възраст общо 60 дни годишно преминават в махмурлук. Хората на възраст между 38 и 46 години понасят неприятните последствия от препиването 45 дни годишно, а тези на възраст между 46 и 60 години - 23 дни годишно.

Въпреки че честотата намалява с течение на възрастта, хората продължават да страдат от махмурлук средно 22,8 дни в годината до 60-годишна възраст. Общо пет години и четвърт или близо 2000 дни от живота на средностатистическия британец преминава в неприятни усещания в резултат на препиване.

"Отдавна е известно, че махмурлукът е масово проклятие, застигащо много хора. Данните от настоящето проучване обаче разкриват доста тревожни цифри. Мисълта, че като нация ние британците губим толкова много време и пари за нещо, което ни кара да се чувстваме зле, е потресаваща. Посланието е ясно - ограничавайки алкохола, ще намалим и времето, в което се чувстваме зле", казва говорител на компанията, поръчала анкетата.

Данните от друго скорошно проучване показват, че британците използват 13 милиона болнични дни годишно заради махмурлук. Един на четирима служители отсъства от работа поне един ден годишно поради тази причина, а три процента от работещите - цели три дни. Най-честото извинение на жените е мигрената, докато препилите мъже се оправдават с посещения при лекар.

Много от любителите на чашката обаче все пак отиват на работа, въпреки неприятните последствия от прекаляването с алкохол. Анкетата сочи, че една на всеки три жени и един на четирима мъж се явяват в службата с махмурлук поне веднъж седмично.

actualno.com



flash