Ново непознато племе в Амазонската джунгла

Правозащитна организация, грижеща се за коренното население по света, разпространи невиждани досега снимки на изолирано амазонско племе, сигнализирайки, че нелегални дървосекачи на бразилско-перуанската граница застрашават съществуването на племето.
На снимките се виждат петима индианци, като някои от тях държат лъкове и стрели, и всички изглеждат здрави.
Снимките са направени от Бразилската национална индианска фондация (ФУНАИ). Мнозина, загрижени за индианците, осъдиха пускането на фотографиите като нарушение на изолацията на племето.
От друга страна обаче, редица организации подкрепиха ФУНАИ с надеждата, че новите кадри биха повлияли на перуанското правителство да спре незаконната сеч на бразилска територия.

"Хората, занимаващи се с незаконна сеч, че унищожат племето. Жизнено важно е поруанското правителство да ги спре преди да е станало твърде късно. Членовете на племето явно са здрави и се развиват добре сами. Нужно е ние да защитим територията им, за да могат те да направят собствени избори за бъдещето си", заявява Стивън Кори, директор на лондонската група Survival.
Когато португалците пристигнали за пръв път в Бразилия, тук имало между 3 и 5 млн. индианци. Днес броят им е намалял до 350 000.
Перуанското правителство реагира като съобщи, че се влезе в контакт с ФУНАИ, за да обсъдят стратегия за защита на индианците.
Днес, 18% от амазонската джунгла е изсечена. Въпреки че темповете на обезлесяване са се забавили през последните няколко години, има данни за 39 племена, с които не е осъществяван контакт, населяващи по-гъстите части на джунглата.
От 20008 г. насам ФУНАИ ръководи периодични прелитания с воненни хеликоптери над зони, за които се смята че са дом на застрашени от незаконно навлезли в джунглата фермери, дървосекачи и миньори племена. 

Актуално.ком



flash