София е най-евтината европейска столица за туристите

Специалистите от портала „Прайс ъф тревъл” съставиха рейтинг на най-евтините и най-скъпите градове в Европа, който е направен по съвсем нова методика.

За разлика от другите подобни списъци, които се съставят или на базата на цената на жилищата, или по цената на храните, авторите от „Прайс ъф травъл” са взели под внимание и критерии като цената за посещение на основните забележителности на града, цените за такси и транспорта и дори цената на алкохола и безалкохолните напитки. В „туристическата кошница” експертите от „Прайс ъф травъл” включват също така храната и разходите за нескъп хостел, но с добро местоположение, както и пътувания с обществения транспорт.

В списъка с 40 европейски града най-евтина се оказа столицата на България. За изкарването на един ден в София са необходими общо 20 долара и 75 цента.

Второ място заема полският град Краков, където едно денонощие ще струва на туриста с 6 долара повече. На трето място е Букурещ (28,3 долара на ден), а на четвърто – унгарската столица Будапеща (33,1 долара).

Най-скъпите градове за пътешествениците са в Скандинавия. Така едно денонощие в Осло ще струва на туриста 102 долара, в Стокхолм – 94 долара, в Копенхаген – 84,5 долара, а Хелзинки – 81,6 долара.

actualno.com



flash