Шаолин създава над 40 чуждестранни филиала

Известният китайски манастир Шаолин е създал над 40 компании в чужбина, чрез които се надява да разпространи будистките бойни изкуства по света.

Съобщението за голям бизнес план за изпращането на известните монаси-войни в чужбина беше посрещнат с критики за комерсиализация на будизма, съобщават китайските медии. "В момента действат над 40 компании в градове по света като Берлин и Лондон", заявява ръководителят на манастира Шь Юнсин на културен форум в Пекин. "Манастирът Шаолин участва и в създаването на някои други компании, свързани с индустрията", добави той, като заяви, че компаниите са купили земя и собственост в чужбина. Шъ е първият китайски монах, получил магистърска степен по бизнес администрация. Той отрече, че мотивът за организирането на предприятието е печалба, като настоя, че храмът задоволява чуждестранните увлечения по "шаолинската култура". Манастирът, основан през 495 г.н.е., е известен като люлка на дзен-будизма и китайските бойни изкуства.
Шаолинските монаси-войни са имали легендарен статут в Азия в продължение на столетия, а през последния половин век филмите и телевизията разпространиха образа им по цял свят. Освен бойни изкуства, в новите филиали на манастира ще се преподава и дзен-медитация, както и китайски език. Храмът има близо 130 клуба само в САЩ, а монасите вече са способни да преподават на английски, немски и испански. 


flash