И най-продаваният сингъл в света за 2023-та е...

Международната федерация на музикалната индустрия (IFPI) съобщи коя е най-продаваната песен за миналата година в света. И победителят е... ''Flowers'' на Майли Сайръс. Така певицата получава наградата на Федерацията "Глобален сингъл" за 2023 г., с която всяка година се отличава изпълнителят с най-продавания сингъл във всички дигитални формати. 
 
Международната федерация на музикалната индустрия представи и Топ 20 на най-продаваните сингли през годината. Сайръс е сред първите 10 за първи път. Представяйки най-новата награда от името на търговския орган, Люис Морисън, директор за глобалните класации и сертификати в IFPI, отбеляза: ''Оглавявайки класациите в толкова много страни едновременно, песента – заедно с нейното послание за силата на жените – резонира в целия свят и е определението за истински световен хит. Поздравления за Майли и нейния екип за това невероятно постижение.''
 
 
Успехът на ''Flowers'' ​​наистина беше на световно ниво, тъй като песента зае първата позиция на 29 пазара едновременно по целия свят и завърши под номер 1 в класациите в края на годината в Обединеното кралство, Франция и Австралия. В САЩ песента показа сериозна издръжливост с осемседмичен период под номер 1 в Billboard Hot 100. Тези постижения бяха възнаградени на наградите "Грами" тази година, където Майли изпълни песента на живо, а ''Flowers'' спечели и приза за най-добро поп соло изпълнение и за запис на годината. Това бяха първите статуетки "Грами" на певицата. На 3 март в Лондон ще бъдат раздадени и наградите БРИТ, където Сайръс е номинирана за международен изпълнител на годината, а ''Flowers'' - за най-добра международна песен. 
 
 
Миналата седмица IFPI съобщи, че Тейлър Суифт е най-продаваният изпълнител на планетата, като това се случва за четвърти път в кариерата ѝ. Тя е единственият музикален артист с такова постижение. В списъка на Международната федерация за първи път има артисти от Нигерия (''Calm Down'' на Rema със Selena Gomez под номер 2) и Мексико (''La Bebe'' на Yng Lvcas и Peso Pluma под номер 6), отразявайки пресичащия границите феномен на африканската музика (Afrobeats) и регионалната мексиканска музика. Като цяло артисти, представляващи 10 националности (Канада, Колумбия, Франция, Германия, Япония, Мексико, Нигерия, Южна Корея, Обединеното кралство и САЩ), влияят върху топ 20, спрямо шест националности през 2022 г.
 
 
Графиките на IFPI улавят стрийминг, изтегляния и физически формати във всяка страна директно от участващите звукозаписни компании, които след това се преобразуват с помощта на ''уникалната'' методология на търговския орган в единична глобална диаграма. Предишният носител на глобалната награда за сингъл на IFPI беше ''As It Was'' на Хари Стайлс.

Свързани новини

Майли Сайръс и Фарел Уилямс с нов хит

01.03.2024

Майли Сайръс с нова песен скоро?

26.02.2024

Top of the Tops

03.01.2024

Двойна премиера

25.08.2023

Приятелките се подкрепиха взаимно

21.08.2023


flash