Тейлър Суифт е големият победител на наградите ''Грами'' с четвърта статуетка за албум

Церемонията по връчването на 66-те награди "Грами" се проведе в Лос Анджелис. Близо 90 ''грамофончета'' бяха раздадени в зала Крипто Арена, а за водещи се считат четири категории.

Тейлър Суифт спечели награда "Грами" за албум на годината и влезе в историята като първия изпълнител, взел отличието четири пъти в най-престижната му категория. С рекордния си триумф 34-годишната певица изпревари музикалните икони Франк Синатра, Пол Саймън и Стиви Уондър с най-много спечелени награди "Грами".

Статуетката й бе връчена от Селин Дион за десетия й студиен албум Midnights. Суифт е печелила "Грами" за най-добър албум през 2009 г. за Fearless, през 2015 г. за "1989" и през 2020 г. за Folklore. Това е 13-та награда "Грами" в кариерата на Тейлър Суифт и докато беше на сцената, за да я вземе, певицата обяви, че през април на пазара ще се появи 11-ият й студиен албум The Tortured Poets Department.

С другата престижна награда за запис на годината си тръгна Майли Сайръс за песента Flowers. Това е и парчето, което платформата "Спотифай" обяви за най-слушано през отминалата година. По техни данни песента е стриймвана 1.6 млрд. пъти през 2023 г.  Миналата година хитът на Сайръс прекара осем седмици на първо място в класацията за най-излъчвани песни на Billboard. "Тази награда е невероятна, но наистина се надявам тя да не промени нищо, защото животът ми и вчера беше прекрасен", каза Сайръс на сцената, докато приемаше наградата.



За най-добър нов изпълнител бе обявена Виктория Моне. Тя се оказа и големият победител в категорията за най-добър R&B албум (Jaguar II).  Моне имаше седем номинации, включително една за престижната награда "Запис на годината".

Били Айлиш беше другата звезда на вечерта, която победи в категорията за песен на годината за What Was I Made For?, която е част от филма "Барби". Сингълът беше отличен и в категорията за най-добра песен, написана за филм. 22-годишната певица се справи със силната конкуренция на музикалните титани - Тейлър Суифт, Сиза, Майли Сайръс, Лана Дел Рей, Джон Батист, Дуа Липа и Оливия Родриго.

Американският рапър Килър Майк бе заснет, докато полицаи го отвеждаха с белезници зад кулисите на церемонията. Твърди се, че е нападнал човек от охраната. Това се случи, след като 48-годишният изпълнител щурмува категорията за рап, взимайки наградата за най-добър албум за Michael, а песента му Scientists And Engineers с участието на Андре 3000, Фючър и Ерин Алън Кейн спечели наградите за най-добра рап песен и най-добро рап изпълнение.

Премиерната церемония започна с участието на водещия и автор на песни Джъстин Трантър, който постави началото и връчи първата награда за деня - за най-добро изпълнение на поп дует/група, което отиде при певицата Сиза, чието истинско име е Солана Роу, и Фийби Бриджърс за Ghost in the Machine.

Карол Джи написа история, като стана първата чернокожа изпълнителка спечелила приза за най-добър албум за съвременна градска латино музика за блокбастъра си Manana Sera Bonito. За пръв път съм на "Грами", каза тя на английски език от сцената. И за пръв път държа в ръце своя награда "Грами".



Наградата за първата от трите нови категории през 2024 г. за най-добър поп танцов запис отиде при Кайли Миноуг за нейния хит Padam, Padam - първата ѝ победа от 18 години насам.


Свързани новини

Ето кой ще пее на наградите Грами

24.01.2024

Селена Гомес най-накрая каза истината

12.01.2024

Филмът на Бионсе вече по кината

04.12.2023

27 години след смъртта си

17.11.2023

Радост и сълзи!

14.11.2023


flash