Японски дизайнер обвини Бионсе в плагиатство

Японският дизайнер Хаджиме Сораяма заяви в "Инстаграм", че 42-годишната носителка на "Грами" Бионсе не го е помолила за разрешение, преди да използва неговите футуристични скици и ансамбли като част от визуализацията на турнето си "Renaissance".

"Хей, Бионсе, можеше да ме попиташ официално, както стори The Weeknd", написа мъжът, като в серия от снимки сравни неговото изкуство с някои от графиките и костюмите на изпълнението на Би, пише изданието "Page Six".

 

 

Фотосите, които сподели, показват лицето на Бионсе на огромен екран по време на шоуто. На кадъра се вижда как певицата е с хромирана, подобна на извънземно украса за глава и сякаш наподобява робот. Останалите три кадъра бяха илюстрации, правени лично от Сораяма, показващи жени, носещи поразително сходни украшения за глава.

Съвсем очаквано, в секцията за коментари се включиха феновете й, които я защитиха и нападнаха вербално дизайнера. "Разбирам, че се чувствате сякаш изкуството ви е било копирано, но тази визуализация е от месеци. Изглежда, че се заяждате напразно", гласи един от най-харесваните коментари в защита на Би.

Подобно на много други, този конкретен потребител на социалната мрежа посочи, че Сораяма и Бионсе вероятно са почерпили вдъхновение от немския експресионистичен научно-фантастичен филм "Метрополис" от 1927 г.: "Метрополис" е имитиран от толкова много хора", допълни запознатият. От своя страна артистът хапливо попита: "Вие сте режисьорът на филма?".

Разбира се, коментиращите не бяха единствено на страната на Бионсе. Някои защитиха твореца, като написаха: "Да, "Метрополис" е източник на вдъхновение, но Хаджиме Сораяма буквално е майстор и икона в света на изкуството, а Бионсе се позовава на него на 10000%."

Към момента не е ясно дали Сораяма планира да предприеме правни действия.


Свързани новини

Бионсе обяви името на новия си албум

15.03.2024

Невиждан успех за Бионсе

21.02.2024

Кралицата пак ни изненада

12.02.2024

Парчето "Grown Woman" живее втори живот

18.12.2023

Ново от Бионсе

05.12.2023


flash