Шинейд О'Конър си отиде на 56-годишна възраст

Емблематичната ирландска певица Шинейд О'Конър почина на 56-годишна възраст.

Семейството ѝ потвърди за кончината с официално съобщение, без да съобщава подробности. "С голямо прискърбие обявяваме кончината на нашата любима Шинейд. Нейното семейство и приятели са съкрушени от загубата и молят личното им пространство да не бъде нарушавано в този тежък миг."

Певицата стана най-популярна с хита от 1990 година "Nothing Compares 2 U" ("Нищо не може да се сравни с теб") – песен, която е написана от Принс, но ирландката я превръща в истински химн.

Песента е включена в дебютния ѝ албум, който става номер 1 в музикалните класации в Ирландия и Обединеното кралство. От 80-те години на миналия век тя издава 10 солови албума - от мултиплатинения "I Do Not Want What I Haven't Got" до "I'm not Bossy, I'm the Boss" от 2014 г., съчетавайки традиционната ирландска музика с блус и реге.

Шинейд О’ Конър има 10 студийни албума, но през поседните години по-често попадаше в общесвеното пространство с психическите си и семейни проблеми, включително опит за самоубийство и наркотична зависимост. Певицата без колебание изразява силни позиции по теми като религията, правата на жените, войната, и сексуалните посегателства над деца. През 90-те тя предизвика истински скандал, късайки снимка на папата на сцената, обвинявайки Католическата църква в сексуални посегателства над деца. По-късно ирландката прие исляма. 

Родена през 1966 г. в окръг Дъблин, Шинейд Мари Бернадет О'Конър е третото от пет деца. Семейството ѝ преминава през тежък развод. Певицата описва себе си като дете "клептоман" в интервю от 2013 г. Това бил нейният начин за справяне с насилието, на което е била подожена в детството ѝ, разкри тя. 

Шинейд няколко пъти е арестувана, преди да бъде изпратена в църковно поправително училище, където монахиня я насърчава да се занимава с музика, като й купува китара. О'Конър започва да ходи по улиците на Дъблин и да пее по заведения. Тя се премества в Лондон и продуцира първия си албум на 20 години, докато е бременна.

Тъжен факт е, че кончината на Шинейд идва едва 18 месеца след като си отиде сина на певицата - Шейн. 


Свързани новини

Залата на славата на рокендрола

13.02.2024

Отиде си вокалистът на Smash Mouth

04.09.2023

10 незабравими песни на легендата

25.05.2023

Мел Гибсън също почете Христо Живков

06.04.2023

Лиса Мари Пресли си отиде на едва 54

13.01.2023


flash