Връчват награди "Грами" в три нови категории

Три нови категории ще бъдат добавени към наградите "Грами" през 2024 г., съобщи Национална звукозаписна академия на САЩ.
 
Златни грамофончета ще бъдат раздавани и за най-добър поп денс запис; най-добро африканско музикално изпълнение и най-добър алтернативен джаз албум.
 
Освен това за две съществуващи вече категории ще могат да гласуват всички членове на Академията, които участват в избора на носителите на "Грами": за продуцент на годината и за автор на песен, като последната категория беше въведена за първи път през 2023 г.
 
Преди това т.нар. общи категории включваха наградите "Грами" за най-добър нов изпълнител, албум, запис и песен на годината.
 
Новата категория за най-добро африканско музикално изпълнение ще подчертае "регионалните мелодични, хармонични и ритмични музикални традиции", се посочва в съобщението на американската Национална звукозаписна академия.
 
Досега тези изпълнители се състезаваха в категорията за най-добро глобално музикално изпълнение, въведена за първи път през 2022 г. Преди 2020 г. категорията се наричаше "световна музика". Промяната беше въведена, за да се избегнат асоциации с колониализма, припомнят Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 
 
Категорията за най-добър поп денс запис е за "музика в горещи ритми, подходяща за танци" и за записи, които се отличават със силни ритмични бийтове и електронни инструменти с акцент върху вокалното изпълнение, мелодията. В нея обаче не влизат денс ремикси.
 
За "най-добър алтернативен джаз албум" ще се конкурират продукции, които съчетават джаз и други музикални стилове, включително "ар енд би, хип хоп, класическа музика, поп, рап, електронна/танцова музика и/или художествено слово".
 

Свързани новини

Раздадоха наградите "Грами"

05.02.2024

Ето кой ще пее на наградите Грами

24.01.2024

Кой грабна "Еми"?

17.01.2024

Наградите ''Златен глобус''

08.01.2024

27 години след смъртта си

17.11.2023


flash