Тихомълком и без обяснение се отказахме от участие в Евровизия

България няма да участва в песенния конкурс Евровизия. Финалът ще се проведе през май 2023-та в британския град Ливърпул. 

Тази новина стана известна в петък миналата седмица, но извън пост в социалната мрежа Twitter, от ръководството на националната телевизия до момента не са направили никакъв официален коментар какви са причините да не излъчим български участник в песенния конкурс.

В петък БНТ съобщи в Twitter акаунта си за Евровизия, че се е оттегля от конкурса. В съобщение до партньорите от OGAE Гърция се казва:

"България няма да участва на Евровизия 2023, а най-вероятно и в следващите издания. След анализ беше решено, че тази програма вече не представлява интерес за телевизионния оператор."

Впоследствие акаунтът за Евровизия в Twitter е изтрит, но до българските медии така и не беше изпратено официално съобщение за действията и мотивите на обществената телевизия.

Така все още не е напълно сигурно дали България се отказва от участие в Евровизия, тъй като БНТ не е потвърдила това официално, но и не е оспорила информацията от петък. Официалният списък на телевизионните оператори, участващи в конкурса, предстои да бъде обявен до края на тази седмица, пише eurovoix.com.

България вече се е оттегляла от надпреварата два пъти - от състезания между 2014 и 2016 г., а също и през 2019 г. И двата пъти причините бяха финансови проблеми.

Сега явно отново пари няма и ще се наредим до Черна гора и Северна Македония, които също обявиха, че няма да участват в Евровизия 2023, като и двата телевизионни оператора казаха, че имат финансови затруднения.

По данни от последните години, минималната сума за участие на един певец на Евровизия е около 200 хиляди евро. Таксата за участие в състезанието е близо 80 000 евро, но останалите пари са за артистите, екипите, престо­ят в локацията на конкурса и подготовката за шоуто. Според коментари в социалните мрежи, тази година условията в Ливърпул ще са още по-скъпи и участието на един артист може да надхвърли гореспоменатата сума. 

България е една от държавите с най-позитивна статистика на Евровизия. През 2017-та година 17-годишният Кристиян Костов завърши на второ място в големия финал. През 2007-ма Стоян Янкулов-Стунджи и Елица Тодорова достигат до 5-то място и се превръщат във всеобщи любимци. Поли Генова прави страхотно представяне на две издания на Евровизия – през 2011 и 2016 година.

Тази статистика бе оповестена преди последния финал в Торино

България се е класирала за големия финал пет пъти от общо тринадесет опита в надпреварата. Дебютът ни е в Киев, Украйна през 2005 г. Страната се състезава ежегодно от 2005 до 2013 г., преди да се оттегли за две години поради финансови проблеми. На последния финал в италианския град Торино музикантите от супергрупата Intelligent Music Project не успяха са стигнат до големия финал с песента си "Intention". 


Свързани новини

Домакин за 2024 е...

11.08.2023

10 държави се класираха на Евровизия

10.05.2023

Лорийн се завръща на Евровизия

13.03.2023

Две нашенки ще пеят на Евровизия

07.03.2023

"Евровизия" промени правилата си

23.11.2022


flash