Depeche Mode се завръщат: ето какво казаха на пресконференцията в Берлин

Преди минути приключи първата пресконференция на Depeche Mode след внезапната кончина на Анди Флечър през май. 
 
Събитието подрани - вероятно защото часове преди уреченото време изтекоха доста детайли. Двамата дойдоха в Берлин директно от Санта Барбара, Калифорния, където са работели по албума и след края на пресконференцията заминаха директно към Ню Йорк, където ще продължат.
 
Дейв Гахан и Мартин Гор обявиха излизането на новия си албум, както и подробности за бъдещото си световно турне.  Новият албум на Depeche Mode, който ще бъде 15-ти поред, ще се казва Memento Mori - в превод от латински: "Помни, че си смъртен".
 
 
Оказва се, че малко морбидното съвпадение с кончината на Анди няма нищо общо - и песните, и заглавието са създадени по време на пандемията, работено е по всички и от тримата. "Всъщност се събрахме на живо заедно едва в налото на юли. Дотогава правехме всичко дистанционно. Търсехме каква посока ще поеме албумът, около каква идея ще се завърти. Хареса ни идеята за латинската фраза, която Мартин подхвърли - "memento mori" - помни, ще ще умреш - защото ни се стори добро напомняне да живеем за момента и да извличаме максималното.", обясни Дейв.
 
На този етап всички песни са готови, но не са смесени, допълни Мартин. Момчетата са записвали в домашното му студио и в студиа в Берлин и Лос Анджелис. Продуценти на албума са Джеймс Форд и Марта Салони.
 
"Щом веднъж запея в студиото, а и след като изпълняваш песните след години, те придобиват различен смисъл, в зависимост какво се случва в живота ти, или дори по света. Така е и с вас, когато ги слушате в различни периоди на живота си. Затова някои песни неминуемо придобиват допълнителен слой смисъл. Докато ги записвахме, Флеч се шегуваше с нас, или пускаше коментари - това ужасно ни липсва, защото са неща, коитпо приемаш за даденост, докато до има", допълни Дейв.
 
Албумът ще излезе през март 2023 и групата ще тръгне на световно турне със същото име. Началото му ще са няколко дати в Северна Америка през пролетта, а след това - обиколка на арени в Европа през лятото.
 
 
"Напълно сме концентрирани върху завършването на албума - как ще изпълняваме песните, кое как ще звучи. Антон Корбин пък вече работи по детайлите, дизайна и визиите, на които ще се опре турнето.", сподели Дейв. Дали и как ще бъде направен трибют на Анди по време на турнето обаче предстои да помислят. "Може би ще направим нещо с някоя от песните, които знаехме, че са му любими", коментира Дейв, "но какво и как ще правим на сцената тепърва ще се планира и изяснява. Той така или иначе ще е с нас духом. И ще ни критикува", засмива се той.
 
Заедно с тях на сцената ще бъдат още Питър Гордино (вокали) и Крисчън Айнър (барабани), които също бяха в аудиторията в берлинската зала.
 
Неминуемо е и скорошните събития да са им оказали ефект: "С Мартин си говорехме за това", казва Дейв. "Имаме възможност да свирим за вас. И, да се надяваме, да ви донесем усещане за радост и заедност, по нашия си малък начин, в един свят, в които сякаш непрекъснато има трусове. Да можем да излезем на сцената и да зарадваме хората е нещо, с което сме много горди."
 
Турнето на Depeche Mode ще стартира на 23 март, от Сакраменто, Калифорния.

Свързани новини

Музикалните премиери, които очакваме

12.01.2023

Внезапно почина Анди Флечър

27.05.2022

Depeche Mode отмениха концерта си в Киев

25.02.2014

F.O.X ще подгряват за Depeche Mode

23.04.2013

Гледай запис на Depeche Mode от Виена

12.04.2013


flash