Кралица Елизабет II почина: Ето как ще я запомним

Кралицата на Великобритания Елизабет II си отиде на 96-годишна възраст.

Тя остана на трона в продължение на 70 години. Така Елизабет II носи и титлата на най-дълго управлявалата кралица в света и втория най-дълго управлявал монарх – крал Луи XIV е начело на Франция повече от 72 години. 

 

Също така, кралицата държеше рекорда за най-много държави, на които е била държавен глава едновременно - 15.

Ето още няколко любопитни факта за Елизабет II  - нейният лик се появява на най-малко 33 различни валути - включително в Обединеното кралство, Канада, Австралия и Нова Зеландия, с което държи рекорда за най-много валути, изобразяващи едно и също лице.

Тя е единственият монарх, който официално е откривал Летните олимпийски игри повече от веднъж – първо откривайки Игрите в Монреал през 1976 г., а по-късно символично "скачайки" от хеликоптер с Джеймс Бонд, изигран от актьора Даниел Крейг. 

Според книгата за рекордите на Гинес, Елизабет II е притежавала най-голямата частна колекция от произведения на изкуството в света, включваща хиляди картини и около 450 000 снимки. Както при голяма част от кралското богатство, голяма част от тази колекция не е била лично притежание на кралицата, а вместо това принадлежи на Короната. Т.нар. Crown Estate контролира активите на монархията, които са на стойност милиарди и значително надхвърлят личното състояние на кралицата.

През 2021 г. сп. Forbes оцени нетното състояние на кралицата на 500 милиона долара, до голяма степен благодарение на нейните инвестиции, изкуство, бижута и недвижими имоти, включително два замъка.

 

 

 

Кралицата е повлияла безброй тенденции в поп културата – в  музиката, модата и изкуството и е очаквано, че и в света на шоубизнеса има силен отзвук от нейната кончина. Елизабет II служи за вдъхновение на артисти и дизайнери, а самата тя беше своеобразна модна икона с избора на цветни комбинации и прослувутите си брошки и шапки, чрез които понякога изразяваше и политическата си позиция, която не би могла да каже на глас. Например, тя се облече в цветовете на знамето на Европейския съюз по време на гласуването на Брекзит в британския парламент. 

"През целия ми живот Нейно Величество кралица Елизабет II винаги е била там. В детството си спомням, че гледах нейната сватба по телевизията. Помня я като красива млада дама, и много обичаната баба на нацията. Моите най-дълбоки съчувствия към кралското семейство.", написа емблематичният британски музикант Мик Джагър. 

 

 

Сър Елтън Джон винаги е бил много близък с кралското семейство. Той написа в социалната мрежа: "Както цялата нация, така и аз съм дълбоко натъжен от смъртта на кралицата. Нейното присъствие беше вдъхновяващо. Тя преведе с достойнство и финес страната ни през някои от най-тъмните моменти. Притежаваше благоприличие и топлота." По-късно Елтън Джон почете Елизабет на концерт в Торонто. 

 

 

 

Акаунтът в Twitter на Падингтън - мечето, което пи чай и участва с монарха в популярното кратко видео по случай 70-годишнината на Елизабет на трона, написа: "Благодаря ви, госпожо, за всичко".
 
 

 

Във Великобритания са обявени 10 дни на траур. Дори Английската Висша Лига спира. Погребението на монарха ще бъде на 19 септември. 

 

 

Светла да е паметта й! 


Свързани новини

Отиде си вокалистът на Smash Mouth

04.09.2023


flash