Одобриха квота от 50% българска музика в БНТ и БНР

Комисията по културата и медиите към Народното събрание прие с 10 гласа "за" и 2 "против" прие на първо четене законопроекта за квотите за българска музика в ефира на БНТ и БНР. 
 
Още при представянето на идеите в законопроекта се стигна до противоречиви реакции, припомня dnevnik.bg. Рап-изпълнителят и депутат от "Продължаваме промяната" Христо Петров, популярен като Ицо Хазарта каза, че квотите са "спасителен пояс за некадърници" и отбеляза, че голяма част от съвременната българска музика няма стойност. Това обиди изпълнители от годините на естрадата. 
 
"Много прекрасна музика се твори в България, но няма шанс да бъде чута. Затова нашето искане е за 100% българска музика в националните медии – БНР и БНТ. Откъде накъде ще ги даваме на Мадона, Шакира и еди-коя си? Те са достатъчно богати", реагира на думите му Силвия Кацарова.
 
"Поробили са ни културно. Съседните държави са ни заляли със своята музика. Идват тук и пълнят залите. А ние загиваме. Срамувам се като български изпълнител, че в българския парламент изобщо се обсъжда тема за квоти на българската музика. Нямаме нужда от квоти", коментира пък Здравко Желязков от дует "Ритон".
 
Какво предвиждат промените?
 
Най-малко 50% от общото годишно време, предназначено за излъчване на музикални произведения във всяка от програмите на националния обществен доставчик на аудио-визуални медийни услуги трябва да е предназначено за музикални произведения и музикални звукозаписи на български език, създадени от български автори, се казва в законопроекта, внесен от народни представители на партия "Възраждане", съобщи clubz.bg.
 
Предвижда се най-малко 60% от общото годишно време в часовия диапазон между 6:00 и 20:00 ч., предназначено за излъчване на музикални произведения във всяка от програмите на националния обществен доставчик на радиоуслуги, да е предназначено за музикални произведения и музикални звукозаписи на български език, създадени от български автори.
 
Най-малко 50% от общото годишно време в часовия диапазон между 20:00 и 06:00 ч., предназначено за излъчване на музикални произведения във всяка от програмите на националния обществен доставчик на радиоуслуги, трябва да е предназначено за музикални произведения и музикални звукозаписи на български език, създадени от български автори.
 
Най-малко 10% от тези произведения не трябва да са излъчени по националните обществени доставчици на радиоуслуги преди повече от 5 години, се предвижда в законопроекта.
 
Генералният директор на БНР Милен Митев заяви, че Българското национално радио, като обществена медия, е готово да подкрепи по всякакви възможни начини на българските автори и изпълнители на музика. "Имаме готовност да се съобразим и ако бъде въведено задължение за квота българска музика. Разбира се, длъжен съм да споделя и това, че някои от нашите музикални редактори изпитват известни притеснения дали ще успеят да се справят с постигането на квотата и дали това няма да засегне по някакъв начин на качеството и разнообразието на музикалното оформление за нашите програми".

Свързани новини

Global Music Report - резултатите

22.03.2024

Бебе на хоризонта!

18.03.2024

След 11 години...

11.03.2024

"Музикалните навици на българите"

26.02.2024

Латино звезда е ''Жена на годината''

20.02.2024


flash