Гергана Николаева, Зорница Иларионова и Мартина Табакова с концерт-почит към музиката на Шуберт

През тази година се навършват 225 години от рождението на композитора Франц Шуберт. Вдъхновени от музиката на великия австрийски романтик изявени наши класически изпълнители се събират заедно за една вълнуваща концертна програма, която ще представят на 26 април от 19:30 ч. в Централния военен клуб, като част от "Европейски музикален фестивал" 2022. 
 
В основата на тази инициатива са три прекрасни дами - талантливата цигуларка Зорница Иларионова, която свири в ансамбъл с Мартина Табакова (пиано) и известната оперна певица Гергана Николаева (мецосопран). В програмата се включват също тенорът Марио Николов и виолончелистът Кристиян Чернев. Музикантите са подбрали някои от най-красивите песни на Франц Шуберт, сред които са "Ave Maria", "Серенада", "На музиката" и други заглавия. 
 
От инструменталните шедьоври публиката ще чуе виртуозната Соната за цигулка и пиано в ла мажор, наречена "Grand Duo", както и Клавирното трио №2 – една крупна творба, създадена от Шуберт в последните месеци от неговия живот. Билетите за концерта са в продажба на ticketsbg.com и на мястото на събитието един час преди концерта. 
 
Подготвяйки музикалната програма за 26 април, Гергана, Зорница и Мартина решават да отправят и своето специално послание за мир към публиката и към света, особено в контекста на сложната обстановка в Европа в този момент. Те заснемат видео клип на песента "Ave Maria" в нов аранжимент за глас, цигулка и пиано. В навечерието на светлите Великденски празници трите изпълнителки се стремят да покажат значението на една от най-големите човешки ценности, която виждаме, че светът така лесно може да изгуби. Заснемането и реализацията на клипа са осъществени от Велислава Костадинова - режисьор, оператор и монтаж, Христо Стефанов - оператор и монтаж и Павел Стефанов - звукозапис. 
 
 
Гергана Николаева завършва НМА "Проф. Панчо Владигеров" в класа на доц. Ирена Бръмбарова, а през 2004 г. получава магистърска степен в НБУ в класа на Александрина Милчева. През 2009 г. е финалист на международния бароков конкурс за оперни певци "Ritorna Vincitor", Италия. Чаровната певица печели известност с успешната реализация на албума "Pop meets Classic", в който участват също Орлин Горанов, Силвия Кацарова, Тони, Лео, Камен Воденичаров и др. Певицата е създател на проекта "Всеки може да пее... с Гергана Николаева", а през септември 2020 г. бе представена нейната първа стихосбирка "Събудих се и беше утре", която има и социална кауза. Гергана Николаева е и солист на Представителен ансамбъл на въоръжените сили. Пред 2017 г. Гергана е номинирана за наградата "Кристална лира" и получава специалната награда на Съюза на македонските музикални дейци, а през 2019 г. е с номинация за "Жена на десетилетието". През юли т.г. тя ще участва в мюзикъла "Парижката Света Богородица" в постановка на Старозагорската опера. 
 
Зорница Иларионова завършва с отличие НМУ в София. Продължава образованието си в Кралската академия за музика "Кралица София" в Мадрид. През 2020 печели приза на публиката "Музикант на годината 2019", при това в две категории –  "Активна творческа дейност" и "Ансамбъл на годината" – в дуо с пианистката Мартина Табакова. Носител е на първа награда от Международния конкурс за млади изпълнители в Москва, на Международния конкурс "Леополд Белан" в Париж. Носител на голямата награда от Международния конкурс за млади изпълнители "Охрид", както и на престижния конкурс "Rudolf Bashai" в Санкт Петербург. 
 
Мартина Табакова свири на пиано от 5-годишна възраст и завършва НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров"- Бургас. По-късно се дипломира с магистърска степен от НМА "Проф. Панчо Владигеров", София. Лауреат е на национални и международни конкурси, между които "Carl Filtsch", "Tkaczewski", Международен конкурс в Москва, "Lèopold Bellan", "IMKA", "Magic", "Панчо Владигеров", "Светослав Обретенов", "Музиката и земята", "Димитър Ненов" и др. 
 
22-рото издание на "Европейски музикален фестивал" ще се проведе от 19 април до 8 ноември 2022 г. В програмата ще вземат участват над 500 артисти от седем страни. Гости на фестивала т.г. ще бъдат световноизвестният цигулар Пинкас Цукерман от САЩ, младият британски пианист Джулиан Тревелиян, звездата на фадото Камане от Португалия и много други артисти. С нови проекти ще се представят и изявените български музиканти Людмил Ангелов, Мила Георгиева, Максим Ешкенази и др. Във фокуса на фестивалната програма е творчеството на композиторите В.  А. Моцарт, Фр. Шуберт, както и на големите  български автори Л. Николов, Ал. Райчев, П. Хаджиев и В. Стоянов, чиито годишнини ще бъдат отбелязани с концерти.
 

Свързани новини

Мегапродукция със звезден състав

28.06.2022

Опера и джаз в интересна комбимнация

04.06.2021

Гергана Николаева с нов уникален проект

28.01.2020

"Жена на десетилетието": Гери Николаева

25.02.2019

Гергана Николаева в зала България

17.12.2018


flash