Виж кои са изпълнителите на годината на Billboard

Започна сезонът на класациите! 

Американското издание Billboard представи своите годишни чартове на най-добрите изпълнители, песни и албуми. За пореден път канадският рапър Drake оглавява класацията за изпълнител на годината. Post Malone беше начело през 2020 и 2019, Drake през 2018, и Ed Sheeran през 2017.

35-годишният Drake е изпълнител на 2021 не само благодарение на успеха на новия си албум Certified Lover Boy - той присъства постоянно в класацията Billboard 200 и с предходните си албуми, а Certified Lover Boy е 10-ият, който я е оглавявал.

Студийният запис дебютира на първото място на 18 септември 2021 и остава в чарта девет седмици, преди да приключи отчетния период. Drake има общо 35 песни в класацията Hot 100, а 13 от тях достигат Топ 10. Две оглавяват класацията - "What's Next" и "Way 2 Sexy".

За целия период Drake е имал осем албума в чарта за албуми Billboard 200. Само Taylor Swift е била с повече албуми - 9. Тази година американската певица заема четвъртото място в обзорната класация.

Olivia Rodrigo е фаворитът при жените, а в общата класация за изпълнители на годината е на втората позиция след Drake. Топ 3 допълва канадската поп звезда The Weeknd. Също така, 18-годишната американка очаквано е най-добрият нов изпълнител на годината. Дебютният й албум Sour остана пет седмици начело на Billboard 200. Синглите "Driver's Licence" и "Good 4 U" заеха първо място в класацията за хитове на Billboard. 

BTS е най-добрата група за втора поредна година. Бандата имаше четири хита номер едно в Hot 100 и пети подред албум, който също става номер едно. След толкова натоварен период, южнокорейската бой банда изненадващо обяви, че си взима дълга отпуска: "Този период на почивка ще предостави на членовете на BTS шанс да се вдъхновят отново и да се заредят с творческа енергия. Освен това за тях ще бъде за първи път от дебюта си да прекарат празничния сезон със семействата си. Още веднъж ви молим да проявите внимание към нуждата им да се наслаждават на обикновен и свободен ежедневен живот, докато се концентрират единствено върху себе си, макар и за кратко, по време на периода на почивка.", се казва в изявлението на K-pop идолите. 

"Levitating" на Dua Lipa триумфира в класацията за песни на годината, след като постави рекорд за най-много седмици в топ 10 и топ 20. Тя дебютира в класацията на 17 октомври 2020 и още се намира в нея. Любопитното е, че на второ и трето място в тази класация е канадецът The Weeknd с двата си хита - "Save Your Tears" ft. Ariana Grande и "Blining Lights", която е в чарта от 2020, когато стана и големият победител.  


Свързани новини

VIVA с национално турне и клубен концерт

24.04.2024

Театралната постановка за сефте у нас

24.04.2024

Да спасим един човешки живот!

24.04.2024

"Драконите" летят по-високо от всякога

23.04.2024

Завръщането на легендата

23.04.2024


flash