Разкриха музикалните вкусове на българите

Световният авторитет в метриката Nielsen пусна специално издание Nielsen mini, посветено на анализ на музикалните вкусове на българите.
 
Не е случайно, че където и да влезем на публично място у нас, навсякъде звучи музика. Българинът е меломан - 76% от нас слушат музика всеки ден, при това мъжете водят с едни гърди - 83% от тях не пропускат да озвучат деня си, срещу 69% от дамите. И нато казваме "публично място", това далеч не изчерпва локациите, които озвучаваме, напротив - най-често слушаме музика вкъщи, в колата и като фон на домакинската ни работа.
 
Дигиталната ера директно се отразява и на приемниците ни - 63% от нас слушат музика през мобилния си телефон, а почти половината избират телевизор или компютър/лаптоп. Всеки трети обаче избира радиото като основен източник на озвучаване.
 
В стиловите си предпочитания сме по-скоро консервативни - напълно съответно на името им, евъргрийните водят (с 41%), следвани в равна степен от попа (32%) и поп-фолка (31%). Феновете на хип-хопа и рока по принцип трудно могат да бъдат поставени в една графа за каквото и да е, но тук стоят рамо до рамо - двата жанра предпочитат съответно 22% и 21% от слушателите.
 
Интересното е, разпространеното мнение как сме позволили западната музика да завладее интересите ни напълно се оборва безусловно от статистиката - едва всеки трети слуша най-вече или само американска музика. Толкова са и феновете на близките ни балкански ритми. Най-големи фенове българите обаче си остават на родната продукция - 66% от потребителите я избират еднозначно.
 
Традиционно недоверчиви към услуги, за които трябва да плащат, към момента само 11% от нас ползват платени стрийминг услуги. Рано е обаче платформите да ни отписват като пазар - още 33% не са активни платени потребители в момента, но са готови да опитат, стига да намерят правилен подход и път към тях.
 

Свързани новини

Global Music Report - резултатите

22.03.2024

Бебе на хоризонта!

18.03.2024

След 11 години...

11.03.2024

"Музикалните навици на българите"

26.02.2024

Латино звезда е ''Жена на годината''

20.02.2024


flash