Защо TikTok се опитва да "канселира" Eminem?

Cancel културата е нещо, станало модерно в последните години, предимно в социалните мрежи. 
 
Думата "cancel" идва от английски и означава "отмяна". Cancel културата се използва в социалните мрежи от няколко години и в общи линии служи за изобличаване и своеобразна "отмяна", т.е. отхвърляне на дадена личност. Отмяната се състои в това този човек да бъде морално "изключен" от определена среда, например социалните мрежи или пък професионалния кръг, в който се развива. Този тип дискредитиране на звезди и инфуленсъри често е провокиран от действие или изказване на публична личност, които са сметнати за неподходящи.  
 
Последните два месеца Eminem стои в трендинга на Twitter заради музикални фенове, които апелират в социалните мрежи за cancel на рапъра. TikTok потребители от т. нар. Поколение Z са инициаторите на това. Те посочват като причина част от текста песента му “Love the Way You Lie”, която рапърът изпълнява заедно с Риана, и в която, според тях, се възхвалява домашното насилие. Младежите казват още и че цялото творчество на рапъра е изпълнено с насилите, което те не смятат за правилно.
 
Рапърът от Детройт, с истинско име Marshall Bruce Mathers III, по съвпадение е адресирал тренда в една от песните си, "Tone Deaf", част от албума Music to Be Murdered By, който излезе в началото на 2020. В нея той коментира заплахата от cancel културата по принцип, в характерния си антагонистичен стил. Сега обаче той я издаде и като сингъл, очевидно в отговор на кампанията срещу него.
 
Както понякога се случва с онлайн опитите масово да се нападне и дискредитира някоя личност, засега кампанията има обратен ефект - популярността на изпълнителя скочи още повече и той окупира 7 от Топ 30 местата в хип-хоп и рап класациите за албуми на Apple.

Свързани новини

Излезе Curtain Call 2

08.08.2022

Eminem с best of албум

12.07.2022

Eminem с юбилейно издание

01.06.2022

Eminem с ново признание

03.02.2022

Eminem отвори ресторант

04.10.2021


flash