Музиканти с писмо до властите: Музиката не е лукс

За проблеми в музикалния бранш алармираха музикални творци от различни стилове и жанрове. Те написаха отворено писмо до премиера Бойко Борисов, с копие до министъра на културата Боил Банов, с настояване за изработване на механизъм за подпомагане и компенсиране на музикални творци на свободна практика, които не са обвързани на щат с държавните и общински културни институции.
 
Писмото е подписано от около стотина музикални творци, сред които Рут Колева, Любо Киров, Владимир Ампов-Графа, Иван Лечев, Камелия Тодорова, Антони Дончев, Борислав Бояджиев, Орлин Павлов, Свилен Ноев, Мирослав Иванов, Михаил Йосифов, Христо Йоцов, Румен Бояджиев, Дичо Христов и др.
 
Творците подчертават, че от начало на корона-кризата музикалният сектор е проявил разбиране към проблемите и трудностите, които държавата трябва да преодолява и с които нейните колеги са се съобразили. Те припомниха, че още преди първия и втория локдаун, голяма част от тях по собствена инициатива отмениха редица концерти и участия, за да дадат добър пример, както и непрестанно призоваваха населението да е съобразява със ситуацията и да спазва всички препоръчителни мерки. "Отдавна обаче настъпи моментът, в който форсмажорните обстоятелства, предизвикани от корона вирусната пандемия, поставиха в невъзможност физическото оцеляване на много наши колеги", пише в писмото.
 
И продължава: "Целесъобразните забрани направиха публичните музикални изяви невъзможни. Във всеобхватен колапс е и мрежата от заведения със сцени за жива музика, в столицата и в големите градове, осигуряваща при нормални обстоятелства минимални приходи за музикантите. Поетата мимолетна глътка въздух през летния сезон не успя да компенсира акумулираните преди това загуби, още по-малко успя да обезпечи последвалите я месеци, в които загубихме право да упражняваме правомерно дейността си. Много от нас останаха без абсолютно никакви доходи за неопределено време, което сериозно рефлектира върху личния и социалния статус на нас и нашите семейства."
 
В писмото се отбелязва още, че артистите от останалите сфери на културата, са били пощадени от заповедите на Министерство на здравеопазването и макар и при органичен капацитет имаха възможност да упражняват дейността си, без драстични прекъсвания (театри, музеи, галерии, а последната заповед вече кина, и школи по изкуства), но за музикалните дейци такива възможности няма. "От 27.11.2020 отново бяхме принудени да преустановим всякаква дейност, в най-активния за сектора период. Бяха отменени стотици корпоративни събития, концерти, участия и частни инициативи. Всички засегнати сектори в държавата получиха някакъв вид компенсации – някои от тях с процент от годишните обороти за изминали периоди, други със средства за запазване на персонала, трети, като колегите ни на щат, с гарантирани заплати и бюджети за културните институти, в които упражняват дейността си. Дори заведенията, с които се оказахме събратя по съдба, получиха компенсации за периода, в който не упражняват своята дейност.
 
Ние, музикантите обаче, както и всички свързани с дейността ни професии, упражнявани като свободно наети лица, не получихме никаква защита. Ако бизнесът в България, подпомогнат от редицата спасителни мерки, тепърва ще се сблъсква с икономическа нестабилност, нашият сектор е в тежък колапс от една година. В целия Европейски съюз и във всички развити държави извън него не съществува такъв прецедент, при който една конкретна икономическа група е по такъв начин пренебрегната и изолирана от всички инструменти и програми за подпомагане на бизнеса, и засегнатите индустрии при справяне с кризатам причинена от Ковид 19.
 
След месеци на активни дискусии с Министерство на културата, Министерство на Труда и Социалната политика и с Министерство на Икономиката, не беше намерен инструмент, с който да бъдат компенсирани огромните загуби, които търпят съвременните музикални изпълнители."
 
Музикантите настояват за отговорно и солидарно отношение и грижа от страна на Борисов за всички свободни артисти, работещи професионално в музикалната сфера."Музиката е част от българския стопански живот. Това, което бъде загубено сега, после трудно ще бъде възстановено. В средносрочен план ще има последици за многообразието на музикалната сцена в България, каквито дори не можем да си представим. Затова сега, повече от всякога, важи твърдението: културата, респективно музиката, не е декоративен лукс, който да ценим в добри времена. Колко много имаме нужда от нея – особено в мисията ѝ да поддържа целостта на нацията ни – виждаме сега, когато трябва да се лишим от голяма нейна част. И точно затова е толкова важна сега тази финансова компенсация, в контекста на загубите и на много други бизнес сектори", подчертават още в писмото артистите.
 
Българските музиканти настояват преди края на мандата си да постановите на ресорните министерства изработването на такъв инструмент за да запазим съвременната музикална сцена жива.

Свързани новини

Певицата с нов сингъл

22.01.2024

Обявиха допълнителна дата

18.09.2023

Ново предизвикателство за певицата

08.08.2023

Обиколката започва на 2 август

17.07.2023

Kлипът е вдъхновен от японско аниме

07.07.2023


flash