Търси в сайта...

Павел и Венци Венц "В час по интелектуална собственост": "Уважението към изкуството показва колко цивилизовано е едно общество"

Защо авторското право е единственото, което продължаваме да имаме и след смъртта си? Може ли един производител на бърза закуска да използва парче на Браян Адамс в реклама на бургери? Това бяха част от въпросите, на които възпитаниците от Националната гимназия за древни езици и култури "Св. Константин Кирил Философ" получиха отговори "В час по интелектуална собственост". Образователният проект на Българска асоциация на музикалните продуценти (БАМП) срещна бъдещите творци с музикалния продуцент Станислава Армутлиева, Павел и Венци Венц, и юристът Велизар Соколов. 
 
Ученици от 8 до 12 клас разбраха какво е авторското и сродните му права и как живеят те в дигитална среда. Саня, която бе модератор на срещата, се обърна към присъстващите и като към ползватели на защитено съдържание. "Всички вие ежедневно слушате музика, и тя е изключително важна част от живота ни. Помислете, дали ще останете в любимия си клуб, ако в него цари абсолютна тишина? А дали ще възприемете по същия начин една филмова сцена, ако в нея няма музика? Независимо дали плащате абонамента си за Spotify, или за Netflix, вие давате възможност на творците да живеят от това, което създават.", каза тя. 
 
Венци Венц констатира, че се намира в стая, пълна с автори – хора, които превеждат от различни езици, а преводът сам по себе си е обект на авторско право. "Всяко ваше произведение струва. Уважението към творческия продукт е признак за цивилизоваността на едно общество. Това го осъзнах с течение на годините, развивайки се емоционално между кориците на книгите, работейки много в рекламана агенция, където мислех, че ще остана до края на живота си.", разказа Венци. 
 
Павел призна, че преди да подпише договор с "Вирджиния рекърдс" е предлагал бийтовете си на доста бг изпълнители, но безуспешно. "Ако наистина обичате това, което правите, и вярвате, че сте добри, не се отказвайте. Рано или късно изкуството ви ще пробие. Ако имате късмет,  творбата ви ще стигне  до милиони хора и тогава няма как да получите кеш, ако не сте в час с правата си.", каза Павел. 
 
Заки акцентира върхи свободата, която дава авторското право. "Целта на нашата среща е да осъзнаем, че във всеки един от нас дреме, или се изявява творец, и че от нас зависи дали искаме да разгласим своя творчески продукт и дали искаме да го използваме, за да популяризирме себе си, или да генерираме приход.", обясни той.
 
Кампанията "В час по интелектуална собственост" продължава на 17 април, когато в столичния техникум по фотография ще гостува  шампионът по бийтбокс, автор и  изпълнител Искрен Тончев-Искрата. На 23 април в училището по приложни изкуства ще влезе фронтментът на една от най-обичаните рок банди у нас - Дидо от D2. Във втория си етап образователния проект на БАМП ще обхване и музикалните училища в страната. 

Свързани новини

Дуото празнуват юбилей с концерт

15.03.2023

Играта, Павел Колев и Ицака: пенсионери

16.12.2020

Павел Колев и Ицака - "Няма лъжа"

11.06.2019

Павел Колев & Ицака с нов хит

07.08.2018


flash