Ето кои са победителите от тазгодишните награди Grammy (галерия)

През 2018 година червеният килим на наградите Grammy беше белязан с бели рози, които звездите носеха в знак на подкрепа на равенството между половете. Тази година дамите са по-добре представени сред номинираните изпълнители за най-голямото събитие в света на музиката. Водещата на церемонията също е жена – носителката на 15 награди Grammy Alicia Keys.
 
Childish Gambino е големият победител от тазгодишната церемония по връчване на наградите Grammy, пише nova.bg. Той получи четири статуетки за "This is America" - песен със силно послание срещу оръжието и расизма, сред които и най-престижнитe – за Песен на годината, Запис на годината, най-добро музикално видео, за най-добра рап вокална колаборация. Политически-заредената, но и социална композиция, се пребори с Drake, Kendrick Lamar и Lady Gaga. Рапърът не дойде на церемонията, а организаторите обясниха, че е отказал поканата да пее на събитието.
 
Кънтри звездата от Тексас Kacey Musgraves получи Grammy за Албум на годината, след като третият й студиен албум успя да победи Drake и Kendrick Lamar. Musgraves също получи общо 4 статуетки – за най-добро кънтри солово изпълнение, най-добра кънтри песен и най-добър кънтри албум.
 
Lady Gaga взе три Grammy-та. Хитовата песен "Shallow" от филма "Роди се звезда" беше отличена с две статуетки, а певицата получи и трета, в категорията "Най-добър поп соло изпълнител" за песента "Joanne (Where Do You Think You’re Goin’?)".
 
Ariana Grande взе първото Grammy в кариерата си. Тя беше отличена за най-добър поп вокален албум за четвъртия си студиен албум Sweetener, като успя да се пребори със сочената за фаворит Taylor Swift. Grande получи наградата след като досега шест пъти е била номинирана за нея. Звездата обаче отсъстваше от залата, тъй като само няколко дни преди събитието тя обвини продуцента на церемонията в "лъжа" за решението си да не пее на най-голямата музикална нощ.
 
Наградата за най-добър кънтри албум отиде при Kacey Musgraves за Golden Hour, а статуетката за най-добра рап-песен получи Drake за "God’s Plan". Въпреки че колегите му Kendrick Lamar и Jay Z не дойдоха на церемонията, канадецът Drake се качи на сцената, за да си получи отличието.
 
Английската певица и автор на песни Dua Lipa получи награда Grammy за най-добър нов изпълнител. Моделът от косоварски произход се пребори с конкуренцията на Georgia Smith, авторката на песни Bebe Rexha и енигматичната R&B изпълнителка H.E.R. Lipa стана известна през 2016 с първия си глобален хит "Hotter than Hell", последван от "Blow Your Mind", който влезе в американския Billboadr Hot 100.
 
Бившата първа дама на САЩ Michelle Obama изненадващо се появи на сцената при откриването на церемонията по връчването на наградите Grammy, за да предаде послание за силата на жените. Заедно с нея бяха суперзвездите Lady Gaga, Jennifer Lopez, водещата на церемонията Alicia Keys и актрисата Jada Pinkett Smith. "Музиката ни показва, че всичко е от значение - всяка история във всеки глас, всяка нота във всяка песен", казва бившата първа дама, която изглеждаше блестящо с пуловер с панталони в стила на 70-те години. "Така ли е, дами?", възкликна тя на фона на бурни аплодисменти.
 
Звукозаписната академията, която организира събитието, се сблъска с критики за това, че не е възприела многообразието в своите редици заради отношението към жените на церемонията миналата година.
 
Ето и основните наградени с Grammy:
 
Албум на годината
Golden Hour - Kacey Musgraves
 
Запис на годината
This is America - Childish Gambino
 
Песен на годината
"This is America" – Childish Gambino
 
Най-добро музикално видео
"This is America" – Childish Gambino
 
Най-добър музикален филм
"Куинси"
 
Най-добър нов изпълнител
Dua Lipa
 
Най-добър поп вокален албум
Sweetener – Ariana Grande
 
Най-добър поп соло изпълнител
"Joanne (Where Do You Think You’re Goin’?)" – Lady Gaga
 
Най-добър рап албум
Invasion of Privacy – Cardy B
 
Най-добра рап вокална колаборация
"This is America" - Childish Gambino
 
Най-добър R&B албум
 "H.E.R" – H.E.R
 
Най-добра рап песен
"God’s Plan" – Drake
 
Най-добър рап изпълнител
"King's Dead" - Kendrick Lamar, Jay Rock, Future & James Blake и "Bubblin" - Anderson Paak
 
Най-добра рок песен
"Masseduction" – St. Vincent
 
Най-добър рок албум
"From the Fires" – Greta Van Fleet
 
Най-добър рок изпълнител
"When Bad Does Good" – Chris Cornell
 
Най-добър алтернатив албум
Colors - Beck
 
Най-добър електронен денс албум
Woman Worldwide – Justice
 
Най-добро метъл изпълнение
"Electric Messiah" – High on Fire
 
Най-добър кънтри албум
Golden Hour – Kacey Musgraves
 
Най-добър дует или група
"Shallow" – Lady Gaga и Bradley Cooper

Свързани новини

Радост и сълзи!

14.11.2023

Номинациите за ''Грами'' 2024

13.11.2023

Наградите Грами 2022: победителите

04.04.2022

Грами 2022: Какво да очакваме

31.03.2022

Грами 2022: Ето кой ще пее на сцената

17.03.2022


flash