Белонога гледа "През очите на земята" във втория си албум

Четири години след успеха на първия си самостоятелен албум През очите на слънцето, Гергана Димитрова – Белонога е готова с втория си самостоятелен проект През очите на земята
 
Албумът събира 9 песни, вдъхновени от българския фолклор, но преплетени с чужди етно елементи. "В този проект вдъхновението идва от традициите, от корена, от земята ни", споделя самата Белонога за новото си предизвикателство.
 
Освен глас, Гергана Димитрова е и автор на по-голяма част от музиката в албума, в която вплита източни и келтски ритми. "Тази симбиоза е подсъзнателна, не е търсена умишлено и насила, а изниква, докато композирам, заради натрупването от слушането на много и различна музика през годините. Много хора не знаят, но келтите са тръгнали от нашите земи. Оттук те са разнесли по света и гайдата. Откъдето са минали – Франция, Италия, та до Великобритания, са пренесли този инструмент. А тук, в България, традицията им е запазена в затворени общности като село Еркеч до Странджа, дори танците са им като на келтите", споделя Белонога. 
 
 
За През очите на земята тя отново влиза в тандем с Алекс Нушев, който е основният "виновник" за аранжиментите на парчетата, както й в първия албум. На него са поверени още китарата и баса. За албума тя работи с едни от най-добрите музиканти: Костадин Генчев – кавал, който се включва и в написването на музиката и аранжиментите, Виолета Петкова - гъдулка, Петър Тодоров – перкусии, Росен Захариев-Роко – тромпет, Александър Селие, сина на откривателя на "Мистерията на българските гласове" Марсел Селие - хенг дръм, Иван Цонков - тъпан. 
 
Идеята за През очите на земята се ражда много скоро след появата на първия албум. За разлика от него обаче, песните във втория първо са изсвирени и проверени пред публика, а след това записани в студио. Безкрайният перфекционизъм на Гергана Димитрова оставя екипа да изпипа до последния детайл композициите цели четири години, а резултатът – проектът е харесан и откупен от унгарския лейбъл NarRator.
 
 
Албумът е продължение на музикалните търсения на една от най-изтъкнатите ни народни певици, солист на "Мистерията на българските гласове" и "Ева квартет", но ни отвежда в една друга посока и облик на певицата. "Понякога е необяснимо как една музика се създава. Тя сама говори за човека, който я е създал", казва Белонога. А връзката между двата албума е песента "Пътят на Стойна", която е отваряща за През очите на земята. Въпреки че е първата сдобила се с клип, композицията е най-трудно написаната в албума. Започната още с раждането на идеята за нова тава, тя е завършена почти последна от деветте композиции, като през това време е напълно променена няколко пъти. 
 
Друга пиеса от албума е "Полет”. Именно тя застава в основата на най-слушаното парче за миналата година според класацията на ПРОФОН – "Sunbeams”, в което диджей Фабрицио Паризи и Мирослав Янев – MiYan, изграждат модерен хаус бийт върху етно мотивите с гласа на Гергана. В момента тандемът Паризи-Белонога, подкрепени от Антони Рикев, са в плейлистите на всички големи телевизии и радиа в България с новата си песен "Aurora".

Свързани новини



flash