Част от колекцията на Leonardo DiCaprio разследвана от ФБР

Холивудската звезда Leonardo DiCaprio се оказа въвлечен във финансова измама заради подаръци получени от лица включени в разследване на ФБР, съобщава bgnes.com. Страстта на актьора към произведенията на изкуството е известна, нерядко той е забелязван на аукциони, а събраната от него колекция е значителна. 
 
Leonardo DiCaprio е предложил да предаде на ФБР колаж на Jean-Michel Basquiat на стойност 9 милиона долара и платно на Pablo Picasso, струващо 3,2 милиона долара, които фигурират в измама с премиера на Малайзия и свързания с него финансист и колекционер Jho Low. Наскоро американското министерство на правосъдието публикува нови подробности за разследването на предполагаемата схема за пране на пари през Малайзия на стойност 4,5 милиарда долара, в която се оказа въвлечен финансистът и колекционер на изкуство Jho Low, а сега и кинозвездата Leonardo DiCaprio. 
 
Според новото дело, заведено от прокуратурата на Калифорния, фондът Malaysia Development Berhard, основан от премиера на Малайзия през 2009, е харчил средства от бюджета за луксозни стоки за лично ползване от самия него, като сред тях са произведения на изкуството, частни самолети, недвижими имоти по цял свят и други луксозни стоки (например 23 бутилки шампанско Cristal на 23-тия рожден ден на актрисата Lindsay Lohan). Фактът, че незаконно присвоените пари са използвани за финансиране на заснемането на филма "Вълкът от Уолстрийт" е бил известен по-рано. 
 
От новия иск става ясно, че подарените картини на DiCaprio "Натюрморт с глава на бик" на Pablo Picasso и "Червен човек едно" на Jean-Michel Basquiat са придобити с тези пари. И двете произведения са били купени в галерия Helly Nahmad от финансовата корпорация Tanore, която се смята, че принадлежи на Jho Low и е получавала средства от Malaysia Development Berhard. В материалите по делото се подчертава, че тази корпорация е водила активна дейност по закупуване от нюйоркски аукциони от 2013 година насам. Ищецът твърди, че Tanore е придобила 5 произведения на изкуството на обща стойност 58,4 милиона долара – както се вижда от фактурите, например на благотворителни търгове организирани от DiCaprio на 13 май 2013 година. 
 
На вечерните търгове за следвоенно и съвременно изкуство на Кристис на 15 май 2013 година Tanore купува "Прашни глави" на Jean-Michel Basquiat за 48,9 милиона долара (по това време рекордна цена за творба на художника), "Без име – стоящ мобил" на Alexander Calder за 5,4 милиона долара, а също и "Морски шах" за 3 милиона долара. Още през миналата година Leo DiCaprio разбра, че към Jho Low са предявени обвинения. Тогава той се обърна към министерството на правосъдието, а сега е готов да се откаже и от картините, които са веществени доказателства. 

Свързани новини

Jamie Dornan пропя

09.01.2018

"Споон" се завръща на екран

09.01.2018

Раздадоха "Златен глобус" 2018

08.01.2018

Gillian Anderson напуска "Досиетата Х"

05.01.2018

Ridley Scott държи на "Пришълецът"

04.01.2018

Коментари


flash