Част от колекцията на Leonardo DiCaprio разследвана от ФБР

Холивудската звезда Leonardo DiCaprio се оказа въвлечен във финансова измама заради подаръци получени от лица включени в разследване на ФБР, съобщава bgnes.com. Страстта на актьора към произведенията на изкуството е известна, нерядко той е забелязван на аукциони, а събраната от него колекция е значителна. 
 
Leonardo DiCaprio е предложил да предаде на ФБР колаж на Jean-Michel Basquiat на стойност 9 милиона долара и платно на Pablo Picasso, струващо 3,2 милиона долара, които фигурират в измама с премиера на Малайзия и свързания с него финансист и колекционер Jho Low. Наскоро американското министерство на правосъдието публикува нови подробности за разследването на предполагаемата схема за пране на пари през Малайзия на стойност 4,5 милиарда долара, в която се оказа въвлечен финансистът и колекционер на изкуство Jho Low, а сега и кинозвездата Leonardo DiCaprio. 
 
Според новото дело, заведено от прокуратурата на Калифорния, фондът Malaysia Development Berhard, основан от премиера на Малайзия през 2009, е харчил средства от бюджета за луксозни стоки за лично ползване от самия него, като сред тях са произведения на изкуството, частни самолети, недвижими имоти по цял свят и други луксозни стоки (например 23 бутилки шампанско Cristal на 23-тия рожден ден на актрисата Lindsay Lohan). Фактът, че незаконно присвоените пари са използвани за финансиране на заснемането на филма "Вълкът от Уолстрийт" е бил известен по-рано. 
 
От новия иск става ясно, че подарените картини на DiCaprio "Натюрморт с глава на бик" на Pablo Picasso и "Червен човек едно" на Jean-Michel Basquiat са придобити с тези пари. И двете произведения са били купени в галерия Helly Nahmad от финансовата корпорация Tanore, която се смята, че принадлежи на Jho Low и е получавала средства от Malaysia Development Berhard. В материалите по делото се подчертава, че тази корпорация е водила активна дейност по закупуване от нюйоркски аукциони от 2013 година насам. Ищецът твърди, че Tanore е придобила 5 произведения на изкуството на обща стойност 58,4 милиона долара – както се вижда от фактурите, например на благотворителни търгове организирани от DiCaprio на 13 май 2013 година. 
 
На вечерните търгове за следвоенно и съвременно изкуство на Кристис на 15 май 2013 година Tanore купува "Прашни глави" на Jean-Michel Basquiat за 48,9 милиона долара (по това време рекордна цена за творба на художника), "Без име – стоящ мобил" на Alexander Calder за 5,4 милиона долара, а също и "Морски шах" за 3 милиона долара. Още през миналата година Leo DiCaprio разбра, че към Jho Low са предявени обвинения. Тогава той се обърна към министерството на правосъдието, а сега е готов да се откаже и от картините, които са веществени доказателства. 

Свързани новини

Документален филм за Tina Turner

11.05.2018

"Sherlock Holmes 3" за Коледа 2020

09.05.2018

Sylvester Stallone се завръща в Рамбо 5

08.05.2018

"Бързи и яростни" - анимация

02.05.2018

Сериал по "Клуб "Първа съпруга"

23.04.2018

Коментари


flash