Международен фестивал за градско изкуство превръща Ахтопол в галерия на открито

Между 12 и 18 юни Ахтопол ще бъде арт столицата на Черноморието. Художниците от "140 ИДЕИ" се надяват да превърнат града в дестинация за културен туризъм.
 
Най-мащабният фестивал за съвременна градска стенопис в България ще се проведе от 12 до 18 юни тази година в Ахтопол, под надслов We All Write. Събитието се организира от екипа млади художници "140 ИДЕИ". Във фестивала ще вземат участие изявени фасадни артисти от България, Испания, Великобритания, Аржентина, които ще променят завинаги облика на града. Художниците ще изрисуват 30 големи стени на частни и обществени сгради в Ахтопол, превръщайки го в истинска галерия на открито. Организаторите от "140 ИДЕИ" се надяват по този начин да превърнат Ахтопол в целогодишна дестинация за арт туризъм на Българското Черноморие и да допринесат за развитието на региона.
 
Последните три дена, 16 - 18 юни, ще имат фестивален характер и ще бъдат белязани от множество музикални участия, интерактивни пърформанси и 3D mapping. Карта и мобилно приложение ще водят посетителите на града през различните локации -  стенописи и арт зона, зона за развлечения, музикална сцена и други. Събитието е отворено за всички, които искат да почерпят от фестивалната атмосфера на града и да станат свидетели на раждането на произведения на изкуството с такъв мащаб. 
 
***
140 IDEAS / ONE FOR ALL IDEAS
Творческият колектив на сдружение "140 идеи" има зад гърба си множество реализирани проекти, които привличат вниманието върху фасади от различни краища на България. Картините им са вдъхновяващи и магични и провокират към размисъл за дълбоката нужда да бъдем в хармония с природата. Художниците вярват, че изкуството не трябва да се ограничава от стените на галериите. То трябва да присъства в ежедневието ни и да бъде достъпно за всеки чрез градската среда. Широк обществен интерес предизвика един от последните им проекти - "Зелени калкани", в рамките на който екипът изрисува фасадите на училища в различни регионални градове. 

Свързани новини

"Цар Лъв" се завръща

11.10.2022

Мюзикълът "Цар Лъв" най-сетне и у нас

10.02.2022

Влез в илюзията!

13.10.2021

"Отвъд стената" - за глухи и чуващи деца

01.10.2021

Напусна ни Татяна Лолова

23.03.2021


flash