DIA и Митко Петров с първи дует, виж клипа на "#21" (видео)

Двама от най-успешните млади свободни музикални артисти в България – Митко Петров и DIA се обединяват в първи дует! Резултатът е нестандартното поп парче "#21", което съчетава хитово звучене с необичайна структура, остроумни лирики, фолклорен припев и смислени послания.
 
 
Идеята за съвместната им песен се ражда след няколко предишни концертни колаборации. Свързва ги фактът, че са млади, самопродуцират се и сами пишат голяма част от музиката си. А общата посока е смесването на нови жанрове с фолклор (първите песни на DIA, "Veno Neveno" и "EGEYA", и последното парче на Митко - "Излез").
 
"#21" е посветено на живота на 21-годишните хора в 21-и век. Ражда се, когато Митко навършва 21 години: "Само за една вечер седнах и описах как се чувствам в това време, в което "всеки бърза напред, а всъщност тръгва назад” и "всичко ни е наред когато няма нищо в ред”", спомня си той. 
 
Текстът поставя въпросите и доколко младите хора са свободни да обичат, творят и работят без да им се налагат рамки. Именно любовта е мотивът, с който се включва авторският фолклорен припев на DIA. "Вдъхнових се от старите народни любовни песни, в които са показани чувствата в най-чистия им вид. Например изразът "лудо-младо" съдържа енергията и кипежа на живота и младостта, стремежа да бъдеш различен", споделя DIA.
 
В крак с новото време е и специфичната структура на "#21" – извън класическата песенна форма – с постоянно развитие и без инструментални паузи. "Искахме да разкажем история, която изисква внимателно и многократно слушане – за консуматорското общество, бързата информация, стреса пред многобройните избори" - уточняват Митко и DIA. 
 
"#21" вече има и видеоклип в тон с посланията в парчето. Режисьорът Николай Гарабедян създава красиви визуални метафори, които въздействащо допълват конфликтите в текста. Поотделно в градска среда, на морския бряг и високо в планината, Митко Петров и DIA започват и завършват парчето в студио, където и пеят заедно. 
 
***
Митко Петров се занимава с музика от дете, завършва Национално училище за музикални и сценични изкуства "Проф. Панчо Владигеров” в Бургас с класическо пеене и отличен успех и продължава образованието си в Нов български университет, където се дипломира като бакалавър с две специалности – Музика и Реклама. От самото начало на кариерата си сам пише и продуцира всичките си песни, а националния си пробив прави с парчето "Без заглавие",  определено от БНР като "една от най-добрите балади за годината". Следва песента "Излез" - смесица между драматичен поп и български фолклор, придружена с впечатляващо видео. С нея Митко Петров се утвърждава като един от най-завършените млади български поп артисти, които сами създават и представят музиката си и успешно изграждат разпознаваем и съдържателен стил със силни послания. 
 
За DIA:
Димана Мирчева – DIA дебютира на българската сцена през лятото на 2015 с "ЕГЕЯ”. Песента е комбинация от фолклор и трап с хитово звучене и бързо привлича вниманието на музикалните фенове и професионалисти в България, а не след дълго парчето се завърта в над 20 страни в Европа, Азия и САЩ, а видеото му достига над половин милион гледания в YouTube. С втория си сингъл "Veno Neveno" DIA се изкачва директно на първото място в чартовете на най-слушаните радиостанции за хитова музика у нас. Двете парчета стават първите изцяло фолклорни песни, които достигат масовия ефир в последното десетилетие. "ЕГЕЯ" и Veno Neveno са авторски обработки на DIA, която открива оригиналите в редки сборници със забравен автентичен български фолклор. Само след месец младата певица ще стартира с първите си концерти на живо съвместно с DJ SPAZM, младата бийтбокс надежда TINO, хип-хоп & street dance танцьорите от The Center, както и фолклорната формация "Еремия". 

Свързани новини

DIA с нова песен

08.03.2024

DIA покори Лондон

19.12.2023

DIA с нова песен

21.09.2023

DIA с нова песен

27.01.2023

DIA с нова песен!

30.09.2022


flash