Youtube раздаде наградите си (видео)

Първите Youtube Music Awards са факт, съобщава бгнес. Церемонията, която започна в неделната вечер и бе излъчвана директно от многофункционалното пространство на залата Pier 36 в Ню Йорк, започна с инди рок групата Arcade Fire, която пусна новата си песен "Afterlife", а Lady Gaga представи "Dope".
 
 
Особеността на тези награди е зависимостта им от избора на кандидатите. Става въпрос за това, което потребителите са гледали, споделяли и харесвали най-много през изминалата година. С интерактивното си гласуване интернавтите определиха и кандидатите. Те влязоха в шест категории: най-доброто видео на годината; най-добър изпълнител на годината; най-добър видеокавър, направен от почитател; явление в Youtube; най-добър нов артист и иновация на годината.
 
Водещи на церемонията бяха актьорът Jason Schwartzman и хумористът и музикант Reggie Watt. Режисьор на шоуто бе Spike Jonze, авторът на "Да бъдеш Джон Малкович".
 
Наградата за най-добър нов изпълнител следва тази тенденция, като отиде при Macklemore & Ryan Lewis, чието видео е направено с бюджет от 5 хил. долара (3700 евро), но публикувано в Youtube, получи огромен успех.
 
Най-престижният трофей – този за "най-добро видео на годината" - бе спечелен от южнокорейската група Girls Generation за песента им "I got a boy". В тази категория са били и най-многобройните гледания - повече от 1,9 милиарда до шоуто в неделя, според блога на Youtube.
 
Най-добър изпълнител на годината стана Еминем с "Rap God".
 
Цигулката на Lindsey Stirling, чиято кариера се дължи в голяма степен на онлайн видеото, отнесе наградата за най-добър кавър, направен от фен.
 
"I knew you were trouble" на Taylor Swift пък получи наградата за "явление на Youtube".
 
Destorm Power, 160-ят в Youtube, който досега има най-много абонати, взе наградата за иновация на годината.
 
Ако Youtube успя да получи рекорден брой от хедлайнерите, това стана заради превръщането на сайта в задължителен за музикалната индустрия за сметка и на MTV, телевизионният канал, който се издигна с видеоклиповете в началото на 80-те години, а сега изпаднал в застой.
 
През август миналата година агенцията Nielsen публикува изследване, според което американските тийнейджъри признават, че в 64% от случаите слушат музика през Youtube, дъщерната компания на гиганта Google. За сравнение слушането на музика по радио заема 56%. 

Свързани новини

Виж номинациите за YouTube Music Awards

23.10.2013

YouTube със свои музикални награди

02.10.2013


flash