Лекарят на Джако бе осъден на четири години затвор

Четири години лишаване от свобода - такава е присъдата, която получи днес д-р Конрад Мъри за непредумишленото убийство на Краля на попа Майкъл Джексън от Върховния съд на Лос Анджелис, съобщиха световните агенции.

Д-р Конрад Мъри, облечен в официален костюм, се яви по-рано днес в съда заедно с майка си и приятелката си, за да чуе произнасянето на присъдата от съдията Майкъл Пастър. През ноември Мъри бе обвинен в непредумишленото убийство на Майкъл Джексън.

Родителите на певеца Майкъл Джексън, негови братя и сестри присъстваха при произнасянето на присъдата във Върховния съд в Лос Анджелис. Говорител на съда заяви, че залата е по-пълна в сравнение с предишни съдебни заседания.

Прокурорите поискаха максимална присъда срещу 58-годишния лекар на Краля на попа - 4 години затвор. Адвокатът на д-р Мъри настояваше за пробация, но молбата му за условна присъда бе отхвърлена.

По-рано днес семейството на Майкъл Джексън заяви, че не търси отмъщение, но д-р Мъри трябва да получи справедлива присъда, която да служи като предупреждение за останалите медици.

Съдия Майкъл Пастър при огласяването на присъдата обвини д-р Мъри в това, че е пренебрегнал служебните си задължения, измамил е доверието на пациента, а също и в лъжа. Нито обвинението, нито защитата определиха действията на д-р Мъри като умишлени. По време на съдебния процес обаче лекарят демонстрира пълна липса на разкаяние за стореното, подчерта съдия Пастър. "Той (Мъри) не прояви абсолютно никакви признаци на угризение на съвестта", заяви Пастър, цитиран от Франс прес.

Пастър припомни, че кардиологът нито един път не е говорил на процеса, който продължи повече от 6 седмици. Но в интервю, показано по телевизията, преди време д-р Мъри бе казал: "Не се смятам за виновен, тъй като не съм извършил нищо лошо."

Майкъл Джексън почина на 25 юни 2009 г. на 50-годишна възраст от свръхдоза пропофол в комбинация със седативи.



flash