Кеша с най-продавания дигитален сингъл

Песента на Кеша (Ke$ha) Tik Tok е най-продаваният дигитален сингъл за миналата година, съобщи Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI). Парчето е изтеглено легално 12.8 млн. пъти.


Лейди Гага, хитът на която Poker Face беше на продавания дигитален сингъл през 2009 г. с 9.8 млн. сваляния, сега заема втора позиция. Песента на ексцентричната певица в дует с Бионсе Bad Romance е намерила 9.7 милиона купувачи.

Третата позиция е за дигитален сингъл на друг звезден дует - Риана и Еминем с Love The Way You Lie с 9.3 млн. легални продажби. Лейди Гага успява да класира на четвърто място в класацията своя хит Telephone (7.3 млн. платени изтегляния).

Следващите по популярност парчета в интернет са Ъшър и Will.i.am с OMG (6.9 млн.), Кейти Пери с California Gurls (6.7 млн.) и Трейн с Hey, Soul Sister (6.6 млн.). Седмото място сред най-продаваните дигитални сингли е за Джъстин Бийбър и Baby (6.4 млн.). Канадският тийнейджър обаче може да е доволен, че клипът към песента е най-гледаното видео в YouTube с над 410 млн. посещения.

Като цяло YouTube остава най-популярната платформа за гледане на музикални видеоклипове онлайн, като държи около 40 % от пазара.

От IFPI отчитат, че дигиталните продажби на музика в света за 2010 г. са на стойност 4.6 милиарда долара, което е с 6% повече от предходната година. Така дигиталните реализации са формирали 29% от приходите на музикалната индустрия през миналата година, при 25 на сто година по-рано.

Според IFPI голяма популярност придобиват абонаментните дигитални музикални услуги като Spotify (над 750 000 потребители), Deezer (използвана от 13 % от всички активни интернет потребители във Франция) и Vodafone(над 600 000 клиенти).

Пиратството обаче остава проблем за дигиталната търговия с музика, като според изследване на шведската компания Adermon & Liang, ако то липсва, дигиталните продажби ще скочат със 131%.

Що се отнася до музиката на живо, според Pollstar, през 2010 г. приходите от билети на Топ 50 на турнетата бележи спад от 12 % до 2.9 милиарда долара. Най-успешните турнета са на Бон Джоуви, AC/DC, U2, Лейди Гага и Металика.

Дневник.бг



flash