"Здрач" 3 чупи рекорди още с първите часове на екран

Третата част на хитовата фентъзи поредица "Здрач" потегли изцяло по шампионски в дебюта си на голям екран.

Среднощната прожекция на филма събра рекордните 30 милиона долара в 4416 киносалона в САЩ, подобрявайки постижението на предишното продължение - 26,3 млн.

Тук обаче е редно и да отчетем, че третият епизод на вампирската сага стартира и на рекорден брой екрани - 4416, бройка, която отстъпва на досегашния рекордьор - "Железният човек 2" (Iron Man 2) с 4380. Освен това, "Здрач: Затъмнение" (The Twilight Saga: Eclipse) се излъчва и в 193 салона в IMAX формат. Прогнозите отсега са изцяло в полза на Едуард, Бела и компания - очаква се лентата да финишира с уникален резултат в световния боксофис още в първата си седмица на екран. Допълнителен плюс за създателите на филма е и фактът, че идва националния празник на САЩ - 4 юли, в който по традиция американците обичат да ходят на кино.

За сравнение, предишната част "Здрач: Новолуние" събра 709 млн., като от тях цели 143 в дебютния си уикенд.  Сега амбициите на сагата са за още по-впечатляващ резултат, особено като се има предвид милионите почитатели на поредицата в цял свят. Не правим изключение и в България, където премиерата на "Здрач: Затъмнение" е тази нощ - 1 срещу 2 юли и очакванията са за рекорден интерес. Официално обаче, филмът тръгва у нас от 9 юли, като преди това ще бъде излъчван предпремиерно.

avtora.com



flash