Stromae в интервю за Radio Fresh!

Radio Fresh!: Малко е лоша връзката, но предполагам, че разговарям с Пол Ван Хувър, познат ни като Stromae…
Stromae: Да, това съм аз.


Radio Fresh!: Сега – едно малко уточнение. Би ли произнесъл името си така, както трябва да се произнася с френски акцент?
Stromae: Моето истинско име е Пол Ван Хувър, а артистичният ми псевдоним е Стромай.


Radio Fresh!: Доколкото разбирам и знам от инфото, ти би трябвало да се чувстваш като рожба на руандийско-белгийската дружба... Как се чувстваш – повече африканец или повече европеец?
Stromae: Определено повече европеец. Никога не съм бил в Руанда. Де факто не познавам и баща си, никога не съм го виждал. Аз, братята и сестрите ми сме отгледани от майка ни, която е от фламандската част на Белгия. Затова се чувствам много повече белгиец, отколкото руандиец.


Radio Fresh!: Имам пред вид, че можеше да избереш и трети стандартен отговор – в смисъл, че са ти повлияли и двете култури и други подобни глупости. Скъпи приятелю, базирайки се на последните данни от Nielsen Music Control, отнасящи се за реален airplay в България, ти имаш неоспорим, голям хит номер 1 в България! Трябва да кажа: „Поздравления!”.
Stromae: Благодаря ви много, че подкрепяте песента ми. Доколкото разбрах, Radio Fresh! са я пуснали първи в България.


Radio Fresh!: Само един малък пример: в продължение на 2 седмици песента бе на т.нар. “Power Play” ротация, която с прости думи означава около 100 излъчвания за седмица.
Stromae: За една седмица???! 100 излъчвания?!


Radio Fresh!: Да бе, пич! Невероятно! Сега ще те помоля да изкрещиш за нашите слушатели: „Благодаря ви за ... номер 1, който вие направихте за мен в България!”
Stromae: (Крещи)


Radio Fresh!: Не се шегувам. Това е наистина, т.нар. “Power Play”-ротация, при която избираме определена песен и просто я спукваме от въртене.
Stromae: Тези 100 излъчвания седмично само за Radio Fresh! Ли се отнасят или за всички радиостанции в България?


Radio Fresh!: Не, става дума смао за Radio Fresh!. Нямам пред вид другите. Radio Fresh! Е модерна станция и предпочитано излъчва такива хитове.
Stromae: Това е лудост, пич! Не съм чувал такова през живота си. 100 излъчвания на седмица! Много е яко!


Radio Fresh!: Обяснявам ти го с думи прости. На всеки 75мин средно, твоята песен е звучала по радиото. Горе-долу на час и 15мин.
Stromae: Лудница! Благодаря ви много! Благодаря ви за подкрепата! Наистина означава много за мен!


Radio Fresh!: Всички в България харесват песента и я пускат по радиостанциите. Между другото, макар, че ще говорим по-късно за това, мисля, че и вторият ти сингъл – “Te Quiero”, е много добър. Имаш интересен стил: техно бекграунд с френски речитатив. Това звучи много екзотично и същевременно хитово. Според мен, ако пееше на английски, нямаше да е толкова готино и свежо.
Stromae: Много съм мислил за това и благодаря, че подкрепихте моята теза, че пеенето на френски не е толкова лошо. Разбира се, аз никога не съм очаквал такъв успех, но вие от Radio Fresh! недвусмислено доказахте, че когато песента е добра, езикът няма значение.


Radio Fresh!: Между другото: харесваш ли спорт? Футбол?
Stromae: Да, гледах повечето мачове от Световното, но съм по-голям фен на баскетбола.


Radio Fresh!: В такъв случай предполагам си фен на NBA?
Stromae: Да, но на старата школа – Майкъл Джордан и другите велики. Не съм много добре запознат с днешните играчи.


Radio Fresh!: Ясно! Разбирам! И аз съм фен на старата атрактивна школа. Днес в NBA играят твърде много европейци и те – няма защо да се лъжем, правят играта по-непривлекателна. Сякаш е някакъв европейски шампионат. Питах те за футбола, защото преди около месец България и Белгия – и двете страни не се класираха за Световното, но двете страни играха приятелски мач и до 90тата минута резултатът бе 1:0 за България. Аз бях в офиса, реших, че мача е приключил и излизам, хващам едно такси, шофьора слуша края на мача по радиото и аз го питам: „Какъв е резултатът?”. Той ми отговаря: „2:1 за Белгия!”. Ай стига бе – за 1 минута ни вкараха 2 гола?!
Stromae: Това е яко! Не съм го знаел.


Radio Fresh!: През май 2010 ти направи №1 в 10 европейски държави. България е 11тата. Песента се катери в Русия и Румъния... Имаш ли чувството, че си направил хит номер 1 за сезона?
Stromae: О, да! Раздвам се и съм съгласен, но не искам да остана в историята като „one-hit-wonder”. Затова разботих много сериозно по албума си с идеята да създам и други хитове. Но все пак това е страхотна новина, разбира се!


Radio Fresh!: Сега, аз имам една добра новина. Базирайки се на успеха на новия ти сингъл- „Te Quiero”, ти няма да си „чудо с един хит”. Ти ще бъдеш чудо с поне два хита!
Stromae: О, благодаря! Успокои ме!


Radio Fresh!: И накрая – пожелание за твоите фенове и слушателите на Radio Fresh!.
Stromae: Нямам много думи, но всичко е искрено: Благодаря ви, благодаря ви за подкрепата!

Аудио може да чуете в секция "Предавания" - "Power Music".



flash