Почина знаменитият моден фотограф Петер Линдберг

Немският моден фотограф Петер Линдберг (Peter Lindbergh) почина на 74-годишна възраст, съобщиха световните информационни агенции. 
 
В дългата си кариера, през която става прочут с черно-белите си снимки, Линдберг сътрудничи на много модни списания - "Вог", "Венити феър", "Харпърс базар", "Ню Йоркър". Той е сочен за човека, който е създал понятието "супермодел". Линдберг е автор и на тази култова фотография, както и на още много портрети, които са оставили ярка следа във фотографското изкуство.
 
 
Петер живее в Париж и Ню Йорк. Роден е в Полша, но израства в Дуисбург. Увлича се по фотографията през 1971 г. и по-късно става рекламен фотограф.
 
През 1978 г. пристига в Париж, където започва международната му кариера. Снима известни актриси и модели, сред които Катрин Деньов, Мадона, Шарън Стоун, Настася Кински, Наоми Кембъл, Линда Еванджелиста, Синди Кроуфорд.
 
 
На снимките му звездите често са без грим, на фона на индустриални и градски пейзажи. Известни са рекламните му кампании за Calvin Klein и David Yurman.
 
"Смятан за пионер в неговото изкуство, той съумя да предефинира съвременната модна фотография и стандартите й за красота, като показа красиви жени на всякаква възраст", пише в съобщението за неговата кончина.
 
Линдберг е надживян от неговата съпруга, с която имат четирима сина и седем внука. 

Свързани новини

Кой какво облече на CFDA Awards 2023?

09.11.2023

Играй с Lucy Fashion

24.01.2022

Легендата Жан-Пол Готие се завръща

27.05.2021

Почина легендата Пиер Карден

29.12.2020

Harry Styles блесна и в света на модата

18.11.2020


flash