90-те се завръщат: вижте 9 тенденции, които ще властват през 2019

Сантименталните дизайнери винаги са били склонни към носталгия и напоследък май им е домъчняло за епохата на пейджърите, пепси-колата, игровите конзоли и безумния рейв, пише woman.bg. И, както изглежда, тенденциите на най-свободолюбивата и разкрепостена декада ще диктува модата през 2019 година. 
 
Въпреки че все още нескрито се подиграваме на модните образи на някои известни личности от 90-те години, тази декада е оставила отчетлив отпечатък в съвременните модни течения. Сега дизайнерите дори по-често се вдъхновяват от тази епоха, отколкото от футуристичните идеи. Модата през 90-те, както и през 80-те, се определяше от музиката. 
 
Рейвърите по електрикови тениски се вихреха на дансинга в клубовете, феновете на Nirvana слушаха до безкрай "Smells Like Teen Spirit" по прокъсани дънки и тениски с лика на Кърт Кобейн, а почитателите на западната поп-музика купонясваха, слушайки Рики Мартин, Дженифър Лопес и Spice Girls, облечени с къси поли, ярки клинове, къси блузи и лъскави панталони. 
 
На преден план излезе и андрогинността – унисекс-моделите, които изтриват границите между мъжкото и женското облекло. Тази концепция постепенно преживя развитие и сега сякаш е готова да завладее най-известните марки. В началото на 2019 H&M и Eytys представиха унисекс-колекции, в които могат да се проследят всички маркери на стила на 90-тте – широки дънки с висока талия, лачени якета и масивни маратонки. 
 
Във вечерната мода от 90-те цари минимализъм – семплите прилепнали едноцветни рокли, мъжките костюми без допълнителни аксесоари и вечерните рокли тип комбинезон бяха обичайни тоалети и за лейди Ди, и за звездата на хероиновия шик Кейт Мос, и за съпругата на Джон Кенеди-младши Керълайн Бисет. Колкото по-изчистено беше облеклото, толкова по-скъпо изглеждаше. Модата е цинична и несъзнателно (а често и съвсем умишлено) дизайнерите връщат на подиумите същите облекла, които са били отхвърлени в началото на хилядолетието. Много от тях ще останат с нас още дълги години. 
 
Ето кои са деветте основни тенденции, които ще надделяват през текущата година. 
 
Колоездачни клинове 
Онези, които са гледали с презрение на Ким Кардашиян и на други популярни Инстаграм-особи, обули колоездачни клинчета, явно са забравили, че навремето по тези удобни шорти от полиамид и ликра си е падала и принцеса Даяна – заложница на консервативните изисквания на кралския протокол. Днешно време на този артикул първи обърнаха внимание известните Insta-girls – сестрите Кардашиян и Хадит, както и Хейли Болдуин. Те комбинираха клинчетата си и с класически ризи, и с овърсайз-жакети, и с къси блузи. Мнозина не са особено впечатлени или дори са шокирани от завръщането на колоездачните клинове. Но не се притеснявайте – ако тези шорти ви привличат, макар да не ви харесват предложените от трендсетърките варианти, носете ги като лейди Ди със спортни суичъри и култови масивни маратонки, пак в стила на 90-те. 
 
Анималистични принтове 
Ако през 80-те години се котираха най-вече леопардовите петна, то през 90-те на преден план излязоха и зебрата, и питонът. Всичко това ни е познато отдавна, а през последните години сякаш се превръща във всеобщо модно безумие. Змийски шарки покриват всичко - от обувките, до чантите; зебрата активно се интегрира дори в деловия дрес-код, а най-смелите се заглеждат и по кравешките петна – които впрочем също са ни наследство от 90-те. 
 
Кожа и латекс 
Всеки почитател на модата от 90-те би посочил като свои любими материали денима и кожата – именно те залягаха в основата на идеалния тоалет през онази епоха. По онова време с кожени палта и жакети често виждахме и Джулия Робъртс, и Уинона Райдър, и звездите от „Бевърли Хилс“. Сега към тях се присъединяват и съвременните тредсетъри с подкрепата на десетки модни марки. Коженият черен жакет е много по-интересен от обикновения черен жакет, нали? Затова тази вълна бързо яхнаха Alexander Wang, Max Mara, Acne, Gucci, Miu Miu, Salvatore Ferragamo… Трудно бихме се сетили за известна марка, в чиито колекции да не фигурира този акцент от 90-те. 
 
Коприна 
Появата в гардероба ни на максимално семпли рокли с тънки презрамки със сребрист или перлен оттенък отново дължим на тенденциите от 90-те. Основни почитателки на тези копринени „нощнички“ бяха най-популярните актриси и модели от ранга на Кейт Мос, Кристи Търлингтън, Линда Еванджелиста и Наоми Кембъл. В забързаното си ежедневие те били повече от щастливи да се стегнат бързо за вечерно парти, слагайки само елегантна рокля, миниатюрна чантичка и наниз перли. 
 
Аксесоари за коса 
Обемни кадифени ластици за коса в различни цветове, пластмасови диадеми, фибички и огромни шноли – хората сякаш се опитаха да забравят час по-скоро всички тези атрибути от живота на жената от 90-тте. Но предприемчивите дизайнери обръщат особено внимание на чудноватите и захвърлени неща. Най-актуалните аксесоари сигурно още се крият в някое затънтено чекмедже у вас, така че направете бърза ревизия на запасите си. Изящни фиби за коса с камъчета в края на миналия век с гордост демонстрирали и Клаудия Шифър, и Салма Хайек, и Камерън Диас. На модните снимки от 90-те лесно ще намерите идеалния за себе си вариант на прическа с модерна школа. Ако пък навремето сте изхвърлили въпросните аксесоари, ще можете да намерите нови такива от Alexander Wang, Gucci и Prada. 
 
Избелял деним 
Макар култовите избелели дънки да са се появили през 80-те, пикът на популярността им се пада именно през 90-те години. Най-предприемчивите младежи тогава дори не си купуваха готови избелели облекла, а по метода на пробите и грешките захабяваха обикновените дънки с помощта на химикали. Сега избелелият деним отново излиза на преден план и през лятото ще го срещнем в колекциите на Y/Project, Balmain и Miu Miu – без да се подлагаме на риск с неведоми химикали в кухнята. 
 
Гръндж 
Навремето всички пощуряха по овърсайз-пуловерите, свободните прокъсани дънки, бархетените ризи и изтърканите рокерии благодарение на Nirvana. Почитателките на Кърт Кобейн подражаваха на кумира си, налазваха безсрамно мъжките гардероби и нехаеха за утвърдените концепции „женствено-неженствено“. Младежите през 90-те просто не обръщаха никакво внимание на тези клишета. Съпругата на Кобейн Къртни Лав им даваше добър пример, носейки същите карирани ризи и размъкнати тениски като мъжа си. Тя излизаше с небрежни тоалети дори на червените пътеки, без изобщо да се притеснява дали фотографите са я хванали в най-добрия ѝ вид. Тези улични настроения бързо нахлуха и на модните подиуми с помощта на Марк Джейкъбс и Вивиан Уестуд. 
 
Чантички на кръста 
През 90-те практичността на „бъмбаговете“ завоюва сърцата на всички – от домакини до холивудски звезди. У нас тези чанти доста време се асоциираха най-вече с уличните търговци, кондукторите и туристите, но сега нещата се променят и занапред популярността на този артикул само ще расте. Не се притеснявайте, че чантичката на кръста ще излезе от мода – тя отдавна вече е заела стабилни позиции. Съвременните дизайнери са я разнообразили с нови материали и декорации – Fendi предлага коланче от портмонета и ключодържатели, Off-White и Givenchy ни радват с по-спортни варианти, а Burberry и Giambattista Valli представят елегантни и вечерни модели. 
 
Перли 
Най-елегантната притежателка на съкровищница, пълна с перлени украшения, разбира се беше лейди Ди. Тя с лекота носеше както естествени перли, така и изкуствени, допълвайки тоалетите си със скромна огърлица или с няколко масивни наниза. През 90-те перлите бяха на почит – по червените пътеки перли демонстрираха Анджелина Джоли, Гуинет Полтроу и Алисия Силвърстоун. Сега актуални стават и перлите с неправилна форма, които се вписват идеално във винтидж-обици от миналия век.   

Свързани новини

Най-очакваното модно събитие

20.02.2024

Кой е цветът на 2024?

19.01.2024

Пробуждане на модата

21.11.2023

Секс иконата захвърли веригите на грима

11.10.2023

Всичко е розово!

24.07.2023


flash