Дерматолотът д-р Ана Пейкова за скъпата цена на евтините филъри (галерия)

За високата цена на евтините филъри разсъждава д-р Ана Пейкова от клиника "Дерма ЕЛИТ":
 
В последните няколко месеца ми прави впечатление, че в клиниката се обаждат хора със следния въпрос "Колко струва един милилитър филър при вас? И аз се запитах "Ние плод и зеленчук ли сме?", или човек наистина трябва да се замисли малко по-сериозно върху процедурите, които извършва на собственото си лице? То не е просто една поставена отвън кожа. Кожата е най-големият орган! И е жива. Хората се татуират, правят си перманентен грим, но дали си дават сметка, че освен покривката, отдолу има съдове, нерви, мастна тъкан, кост, клетки, които могат да бъдат увредени за цял живот. 
 
Филърите са ампули с хиалуронова киселина, включена в гел. Но не е важна само концентрацията на хиалуроновата киселина и какви са свързващите частици между молекулите й, а и начинът на съхранение. От значение е производителят и начинът на доставка. Затова съществуват и фирми, които са получили сертификат да произвеждат дадения филър, и куфарни търговци без всякакъв документ за годност и спецификации. Не е добре хората да действат повърхностно с лицето си, все едно си купуват кило домати.
 
Самите филъри са различни видове: нискоконцентрирани, висококонцентрирани, такива, които мога да се поставят в дадена зона, други не бива. Съществуват филъри, които не бива да се инжектират в устните, защото могат да доведат до нежелани странични ефекти. Има продукти, несъвместими един с друг и затова, когато човек изпита желание да направи нещо със себе си, първо трябва да се консултира.
 
Много уважавам пациентите, които избират мястото, където ще отидат след разговор с един, с двама, с трима лекари. Призивът ми към пациентите е: Идете, попитайте какво е нужно лично на вас! Защото ако на вашата приятелка са били необходими 3 милилитра хиалуронов филър, на вас може да ви трябват пет или само един милилитър. Не можем да определяме нещата в милилитри.
 
Другият въпрос, който според мен е наболял в медицинските среди, е мястото, в което се поставя филъра и квалификацията и образованието на човека, който извършва манипулацията. Както и самият филър като продукт, произведен нелегално и съхраняван в неподходящи условия, компетентността на лекаря, ако въобще е лекар. От пациенти разбирам, че 
 
филъри се поставят от неквалифицирани за тази дейност лица. 
 
Един дерматолог учи 6 години обща медицина и после още четири, за да вземе специалност. Това означава, че лекарят има нужните познания, сертификати и носи отговорност за това, което прави. Не казвам, че един доктор не може да сбърка, но той носи отговорност за постъпките си. 
 
И когато човек реши да прави някаква корекция по себе си не е необходимо да се води само от цената на един милилитър, което щеше да бъде смешно, ако не беше опасно. И тъжно. Специалистът е този, който определя къде точно да постави филъра, на каква дълбочина как да го инжектира, как да съвмести отделните ампули, така че лицето да изглежда красиво, естетично.
 
Както вече казах, проблем е и мястото, където се извършват манипулациите. Знаете през колко трудности минава един лекар, докато узакони кабинет, който да отговаря на точни изисквания – хигиена, набор за първа помощ, специален кит ако евентуално се получи запушване на артерия, което е много сериозен страничен ефект при поставянето на филър. Това често се игнорира от клиентите, а то може да доведе до трайни последствия – некроза, ослепяване… Лекарят, който извършва процедурата, знае във всеки момент как да реагира на възникналата ситуация. 
 
Човек, който не е учил задълбочено анатомия и физиология има опасност да засегне нерв или кръвоносен съд, и пациентът да заприлича на рисунка на Пикасо. Напоследък има и такива случаи. Пристрастени клиенти, които обикалят по различни доктори. Лекари, които държат на името си, оказват да ги инжектират. И отиват при неспециалисти. В един момент кожата се отпуска, лицето "пропада", образуват се грозни буци.. И това няма нищо общо с естетиката. 
 
Добре е когато пациентът ходи на едно място и не е доволен от поставения филър, да се върне при лекаря, да обсъди с него проблемите и докторът, извършил манипулацията, да се опита да я поправи, да разгради филъра, да постави нов, да вземе решение и да поеме отговорност за стореното. Моят призив е: когато сте недоволни от един лекар, първо изяснете защо и как точно се е случило, и когато филърът се разгради, търсете други специалисти. 
 
Вторият въпрос, който много често чувам напоследък, е "Има ли промоции?"
 
Според мен не е основателно човек да си прави корекции по лицето, когато има някакво намаление на услугата. Нека правим разлика между стоките в магазина и здравето, особено когато става дума за лице. 
 
Има филъри, които се продават на черния пазар. Те се внасят по незнайно какви канали и пътища, и хората, които ги продават на козметиците нямат сертификат. Затова дават по-ниска цена. Лекари без специалност и дори хора, които нямат диплома за доктор, започват да поставят филъри на доста по-ниски цени. Все още няма орган, който да регулира тези процеси на нашия пазар. Филърът е медицинско изделие, би трябвало да мине през агенцията за лекарствата, но в месеца по няколко пъти на вратата на клиниката идват хора, които предлагат все нови и нови филъри като куфарни търговци. В момента пазарът е залят и не е ясно колко от продавачите са оторизирани и колко от продуктите имат сертификат за качество. 
 
Какви са опасностите, ако решите да си поставите филър в гаражен салон или дори у вас? 
 
Най-основният страничен ефект, е запушването на съд. А то води до некроза. В зоната на устните това е много сериозен недостатък. В областта между веждите и около очите – също. 
 
Друг сериозен проблем при поставянето на хиалуронови филъри, когато не се спазва достатъчна дезинфекция, е т.нар. "бактериален филм". Той се вкарва в кожата, бактериите се развиват под нея. Кожата може да отече, да се възпали месеци след поставянето на филъра, защото бактериите са "работили" отвътре.  
 
Не на последно място е и естетичният външен вид, който явно за някои не е толкова важен, след като избират процедура единствено според цената. Един лекар може да прецени точно какво ви е необходимо в дадения момент, според вида кожа, костна структура. Има лица, които не могат да бъдат подмладени само с хиалуронови филъри. Съществува апаратна методика, химически пилинги, мезотерапии, колагенообразуващи филъри… 
 
Затова, когато човек реши да направи нещо с лицето си, е хубаво да се посъветва не с приятелката или съседката, а с лекар-специалист с добра репутация и квалификация, завършва д-р Ана Пейкова от клиника "Дерма ЕЛИТ".

Свързани новини

Опасност не за подценяване!

17.11.2022

Как да се преборим с есенната депресия

14.11.2022

Как да избегнем топлинен и слънчев удар

25.07.2022

18 трика срещу пролетната умора

11.05.2022

10 начина да се преборим със стреса

24.02.2022


flash